У початок

Індія купуватиме більше нафти в Іраку, якщо криза в Червоному морі загостриться

Якщо криза через Суецький канал пошириться, Індія матиме можливість більше покладатися на такі країни, як Ірак, для забезпечення своїх потреб у сирій нафті, оскільки вона надходить безпечнішим шляхом, сказав індійський високопосадовець, повідомляє Moneycontrol. Існують побоювання, що потік російської нафти з Чорноморського регіону може бути затриманий або перерваний через недавню серію атак.

Поки що російська нафта, завантажена у західних портах для азійських покупців, може проходити через Червоне море, незважаючи на напади на торговельні судна повстанців-хуситів, що базуються в Ємені. Хоча танкери, які перевозять московську нафту, навряд чи стануть ціллю навмисно, є побоювання, що їх може бути атаковано помилково.

Для безперебійного потоку сирої нафти Індія робить ставку на Ормузьку протоку, важливий канал, через який більшість товарів експортується з Саудівської Аравії, Ірану, ОАЕ, Кувейту й Іраку для азійських покупців, додав чиновник.

Після початку повномасштабної російсько-української війни Індія збільшила імпорт нафти з росії, оскільки вона пропонувала великі знижки. Враховуючи дешевшу пропозицію, москва зайняла перше місце в імпорті сирої нафти в Індію, за нею йдуть Ірак і Саудівська Аравія.

Імпорт сирої нафти в Індію з росії зріс приблизно на 3% в грудні 2023 року порівняно з попереднім місяцем, згідно з даними трекера енергетичних вантажів Vortexa. Стрибок стався після місячного скорочення постачань з москви у жовтні й листопаді. Зменшення вхідних постачань спостерігалося на тлі зменшення знижок на російську нафту і проблем з оплатою, з якими стикаються нафтопереробники, оскільки вартість нафти перевищує ціновий ліміт, встановлений країнами G7.

Тим часом традиційні постачальники сирої нафти — Ірак і Саудівська Аравія — постачали Індії в грудні 1 млн і 65 тис. барелів на добу (б/д) відповідно. Загальний імпорт сирої нафти в Індію в грудні становив 4,44 млн б/д.

Міністр нафти Індії Хардіп Сінгх Пурі заявив нещодавно в інтерв’ю інформаційному агентству Reuters, що хоча він стурбований збоями в Червоному морі, міністр «обережно оптимістично налаштований», сподіваючись, що ці проблеми буде розв'язано. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти