У початок

Індія купує більше половини російського експорту нафти

Індійські нафтопереробники купили понад половину нафти, експортованої росією на цей час у поточному фінансовому році, змагаючись із компаніями з кількох інших країн, які залишалися зацікавленими купувати важку кислу нафту, незважаючи на західні санкції, повідомляє Financial Express.

За даними трекера енергетичних вантажів Vortexa, на середину серпня поточного фінансового року Індія імпортувала 1,77 млн барелів на день (б/д) із загального обсягу 3,53 млн б/д нафти, експортованої росією, завдяки значним знижкам.

Решту 11% було імпортовано країнами, включаючи Туреччину й Болгарію. Пакистан, який імпортував дві партії російської сирої нафти в червні, припинив торгівлю через якість нафти, що надходить з росії.

Індія, на яку припадало менше 2% імпорту сирої нафти з росії до того, як країни «Великої сімки» з розвиненою економікою запровадили санкції проти росії після її повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року, збільшила імпорт сирої нафти з росії до максимуму на рівні 42% у липні.

Однак скорочення експорту нафти росією на 500 тис. б/д з початку серпня призвело до падіння Індії на 27% порівняно з попереднім місяцем. Індія імпортувала 1,4 млн б/д нафти в першій половині серпня проти 1,9 млн б/д у липні.

Імпорт Індії, як і раніше, був найвищим – 46% від загального експорту російської нафти, здійсненого в серпні, за нею йде Китай, на який припадає ще 40%.

Аналітики вважають, що в осяжному майбутньому Індія й Китай продовжуватимуть імпортувати понад 80% російської нафти.

«Багато країн під тиском G7 і США не купують російську нафту. Більше 80% російської нафти надходить в Індію з Китаєм», — сказав Прашант Васішт, віце-президент і співголова відділу корпоративних рейтингів ICRA.

Однак російські постачальники почали зменшувати знижки, особливо після оголошення про скорочення виробництва країнами ОПЕК і власного рішення росії скоротити експорт, щоб підняти ціну на нафту, яка падала протягом двох місяців із середини квітня.

«Знижки зменшилися, але не настільки, щоб зробити це слабкою пропозицією, тому що обсяги настільки великі, що навіть деяка знижка призведе до величезної економії», — сказав Васішт, додавши, що подальшого зниження імпорту російської нафти цього року може не бути.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти