У початок

Вартість СВГ у Польщі й країнах Балтії повільно зростає

Скраплений газ на західних базисах постачань продовжує дорожчати. В середині серпня на східних терміналах Польщі вартість автомобільних партій суміші зросла на $2-24/т – до $635-691/т. Середня вартість скрапленого газу на балтійських терміналах зросла на $11/т – до $631-710/т. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Дешевих пропозицій на ринку стає дедалі менше через зростання котирувань газу на білорусько-польському кордоні й у регіоні ARA. Протягом тижня залізничні партії ПБТ на умовах DAP Брест зросли на $4/т – до $384/т. Котирування пропану у Північно-Західній Європі при цьому зменшилися на $24/т – до $507/т CIF ARA, проте це все одно значно вище порівняно з липневими значеннями.

Вартість залізничних партії ПБТ на умовах DAP Ізов поки що не зазнала суттєвих змін. Нагадаємо, минулого тижня угоди на постачання продукту залізницею укладалися в діапазоні $631-660/т. 

На початку тижня кілька учасників ринку повідомили про затримки оформлення вантажів на польському кордоні. «Довелося трохи постояти, в Польщі 14 й 15 серпня були неробочими днями», — каже один з українських імпортерів. Утім, це не мало суттєвого впливу на ситуацію на внутрішньому ринку. Як вважають трейдери, український ринок скрапленого газу наразі збалансований.

Як зазначають у польських і українських компаніях, зараз у Польщі достатньо газу для задоволення потреб внутрішнього ринку й попиту з боку імпортерів. «Ситуація може змінитися дуже швидко, якщо влада зачинить кордон з білоруссю через еміграційну напругу і військові провокації», — каже один з великих польських трейдерів. Враховуючи, що територією білорусі їде близько 50% польського імпорту СВГ, це неминуче вплине на баланс ринку, вважає співрозмовник. Минулого тижня в польських ЗМІ з’явилася інформація, що Польща може припинити залізничне сполучення з білоруссю.

На південному напрямку постачань зберігається стабільна ситуація. Вартість автомобільних партій ПБТ на терміналі в Галаці не змінювалася від початку місяця й становить $640-650/т. Цього тижня з’явилися пропозиції продукту в Констанці, автомобільні партії суміші звідти пропонуються за $610-615/т. Також наступного тижня стартують продажі ПБТ у Мідії за $605/т.

Зі слів учасників ринку, наразі в румунські порти судна можуть надходити з затримкою через несприятливу погоду й велику завантаженість. «Ми очікуємо судно, через Суліну вже тиждень нічого не проходить», — каже трейдер, який продає скраплений газ з одного дунайського терміналу.

Учасники ринку вважають, що до кінця серпня не варто очікувати змін вартості скрапленого газу в Румунії. Попит на продукт усередині країни залишається високим. Наступного місяця можливе підвищення цін на півдні, але учасники поки що не озвучують власні очікування. «Вересневий рівень цін Sonatrach поки що важко прогнозувати через високу волатильність котирувань нафти», — каже представник турецької компанії-імпортера скрапленого газу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти