У початок

Індія долучилася до обмеження цін на російську нафту – ЗМІ

Індія не порушуватиме санкцій Заходу проти росії, включно з обмеженням ціни на рівні $60, встановленим на закупівлі російської нафти.

Як пише Bloomberg із посиланням на джерела, урядові органи попросили банки й трейдерів дотримуватися правил. Індійські офіційні особи офіційно не заявили, що підтримають санкції й обмеження цін, запроваджені країнами G7 проти росії.

Повідомляється, що Індія провела детальну дискусію з США й іншими країнами G7 на полях нещодавньої зустрічі країн G20, і сторони, як зазначається, задоволені досягнутими домовленостями.

Індія з Китаєм стали найбільшими покупцями російської нафти після початку війни в Україні понад рік тому.

Протягом останніх місяців залежна від імпорту Індія скористалася можливістю, наданою зниженими цінами на сиру нафту. Трохи більше року тому вона майже не купувала російської нафти; а на сьогодні ринок Південної Азії став ключовим для москви, яка, в свою чергу, витіснила інших постачальників.

Зобов’язання Індії дотримуватися ліміту цін і продовжувати купувати сиру нафту в москві з’явилося на тлі побоювань, що майбутні потоки можуть бути тимчасово обмежені після того, як фінансисти, які побоюються порушити санкції, вимагають більше деталей щодо закупівель.

У грудні 2022 року почало діяти ембарго Євросоюзу на постачання нафти з росії морем. Тоді ж ЄС запровадив санкції проти експорту до росії технологій, необхідних для нафтопереробки. Окрім ЄС, обмеження на імпорт російської нафти запровадили також США й Велика Британія.

У грудні ж було встановлено «стелю» цін на російські нафтові постачання на рівні $60 за барель. 5 лютого набули чинності аналогічні обмеження щодо нафтопродуктів із росії. Для них встановлено дві «стелі»: на рівні $100 за барель (для дизельного пального й інших дорогих нафтопродуктів під час продажу третім країнам) і $45 за барель (для більш дешевих нафтопродуктів).

Наприкінці минулого року президент росії владімір путін підписав указ про заходи у відповідь на цінову «стелю», яким забороняються постачання за контрактами з таким обмеженням.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти