У початок

Саудівський державний нафтовий гігант отримав рекордний прибуток у $161 млрд

Саудівський нафтовий гігант Aramco оголосив про рекордний прибуток у $161,1 млрд (134 млрд фунтів стерлінгів) за 2022 рік, чому сприяли стрімке зростання цін на енергоносії й збільшення обсягів. Це на 46,5% більше для держкомпанії порівняно з минулим роком.

Як повідомляє BBC, це остання енергетична компанія, яка повідомила про рекордні прибутки після різкого зростання цін на енергоносії після повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року.

Американська ExxonMobil заробила $55,7 млрд, а британська Shell — $39,9 млрд.

Aramco також оголосила про дивіденди обсягом $19,5 млрд за квартал з жовтня по грудень 2022 року, які мають бути виплачені в першому кварталі цього року.

Більша частина цього піде уряду Саудівської Аравії, якому належить майже 95% акцій компанії.

Нафта Brent, базова ціна на нафту, зараз торгується на рівні близько $82 за барель, хоча ціни перевищили $120 за барель минулого березня, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, й у червні.

«Aramco осідлала хвилю високих цін на енергоносії 2022 року», — сказав Роберт Могієльніцкі з Інституту арабських країн Перської затоки у Вашингтоні, додавши, що «для Aramco було б важко не продемонструвати високих результатів 2022 року».

У недільній заяві Aramco повідомила, що результати компанії «підкріплюються вищими цінами на сиру нафту, більшими обсягами продажу й покращеною маржею для продуктів переробки».

Президент і генеральний директор Aramco Амін Нассер сказав: «З огляду на те, що ми очікуємо, що нафта і газ залишатимуться важливими в осяжному майбутньому, ризики недостатнього інвестування в нашу галузь реальні, включаючи сприяння підвищенню цін на енергоносії».

З його слів, щоб розв'язати ці проблеми, компанія зосередиться не лише на розширенні виробництва нафти, газу й хімікатів, але й інвестуватиме в нові технології з низьким вмістом вуглецю.

Aramco – друга за вартістю компанія у світі після американської Apple — основне джерело викидів парникових газів, які сприяють зміні клімату.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти