У початок

Orlen Unipetrol відкрив водневу станцію самообслуговування в Празі

До 2030 року в Чехії може бути створено загалом 80 станцій, де можна буде заправляти автомобілі воднем, повідомляє словацький автопортал Startstop.

Orlen Unipetrol відкрила першу публічну водневу станцію самообслуговування в районі Баррандов у Празі. Вона працюватиме цілодобово. Заправка бака воднем 5-6 кг в легковий автомобіль займає приблизно 3-5 хвилин при тиску 700 бар.. Автобуси, баки з воднем яких вміщують приблизно 30 кг, заправляються трохи більше ніж за 10 хвилин. Резервуар АЗС має місткість 100 кг водню, і для його заповнення потрібно 3-4 години. Ціна за 1 кг водню наразі становить 278 чеських крон.

Нову водневу станцію також має відвідати водневий автобус, який з травня почне працювати в Празі. Його тестова експлуатація запланована на 2 роки.

До 2030 року Orlen планує побудувати в Чехії 28 водневих АЗС. Він також побудує два термінали розподілу водню для залізничного транспорту в Литвинові й Нератовице. Orlen планує побудувати приблизно 26 водневих АЗС у Словаччині. Всі ці станції повинні живитися з чотирьох терміналів, які матимуть радіус дії приблизно 150 кілометрів. Крім згаданих двох терміналів, ще два має бути побудовано в Моравії й Словаччині.

«Найближчими роками водень доповнить акумуляторну електромобільність і відіграватиме все важливішу роль не тільки в пасажирському, але перш за все в масовому транспорті й транспортних послугах на дорогах і залізницях. Ми виробляємо 80 тис. тонн водню щорічно на наших НПЗ. Ми вже розробили конкретні плани виробництва водню за допомогою електроенергії з екологічно чистих джерел, таких як сонячна енергія, вітер або тепло в земній корі. До 2030 року ми хочемо виробляти 4,5 тис. тонн водню з низьким викидом вуглецю, що є паливом для приблизно 30 тис. автомобілів», — сказав Томаш Вятрак, генеральний директор Orlen Unipetrol.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти