У початок

Найбільший у світі газохімічний проєкт РФ і Китаю змушений змінити стратегію

Російська компанія «сибур» і китайська Sinopec змушені переглянути стратегію реалізації найбільшого у світі газохімічного проєкту – амурського ГХК – через проблеми з отриманням обладнання внаслідок антиросійських санкцій.

Про це з посиланням на російський «коммерсант», який оперує інформацією компанії «сибур», згідно якої відповідні рішення будуть ухвалені найближчим часом, пише «Бізнес.Цензор».

Зазначається, що потреба зміни Амурського ГХК виникла через західні санкції, які перекрили доступ до низки пристроїв технологічного обладнання. Ключовими підрядниками проєкту виступають німецька Linde й італійська Technimont. З червня вони мають намір повністю зупинити постачання технологій.

На ринку зазначають, що у зв'язку з цим терміни реалізації проєкту, який планувалося запустити вже 2024 року, посунуть як мінімум на час його доопрацювання. Але змога введення в роботу заводу залежатиме від успішності в пошуку аналогів необхідних агрегатів.

Водночас ситуація з перенесенням термінів запуску Амурського ГХК ускладнює постачання «газромом» газу в Китай, оскільки введення заводу «сибуру» й Sinopec пов'язане з виходом на повну потужність проєкту «газпрому» – амурського ГПЗ. Підготовлений газ із нього прямує в Китай, а фракції, що залишилися після переробки, – етан і СВГ – повинен був споживати амурський ГХК. Тобто, якщо амурський ГХК не буде введено вчасно, «газпром» буде змушений, як і раніше, постачати в Китай жирний газ.

Станом на кінець березня загальний рівень готовності амурського ГХК становив майже 38%, на окремих технологічних установках – 43%. 

 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти