У початок

Євросоюз дозволив імпорт нафти для дочірньої компанії «газпромнєфті» в Сербії

Сербія отримала звільнення від п'ятого пакету санкцій Євросоюзу, накладених на російські компанії, що дозволяє їй продовжувати імпорт нафти для компанії NIS, яку контролює російська «газпромнєфть». Про це віце-прем'єр країни Зоран Міхайловіч повідомив у коментарі Bloomberg, зазначає «Бізнес.Цензор».

«Постачання нафти на наш ринок трубопроводом Jadranski Naftovod, або JANAF, триватиме навіть після 15 травня, коли його довелося б зупинити через санкції», – сказав він.

Раніше оператор нафтопровідної системи Хорватії JANAF заявив, що безпосередньо не працює на російському ринку, але відповідно до регламенту Ради (ЄС) про обмежувальні заходи щодо дій росії в Україні, що підпадають під дію Угоди про транспортування нафти, яку JANAF уклав із NIS на період з 1 січня по 31 грудня 2022 року, буде змушений зупинити прокачування нафти з 15 травня.

Як відомо, JANAF експлуатує магістральні нафтопроводи країни й частину нафтопроводу «Адрія», здійснює транспортування нафти з порту і терміналу Омішаль (о. Крк) для хорватських і зарубіжних нафтопереробних заводів у Східній і Центральній Європі.

Компанії «газпромнєфть», що підпала під блокуючі санкції ЄС, належить 56,15% акцій NIS, 29,87% акцій перебуває у власності республіки Сербія.

Загальний обсяг власного видобутку вуглеводнів NIS у 2021 році склав 1,19 млн тонн нафтового еквівалента (у 2020 році – 1,26 млн тонн). Обсяг переробки на НПЗ Панчеве зріс на 9% – до 3,95 млн тонн нафти, досягнувши максимального значення з 2009 року. Рекордні показники зафіксовано і в збуті продукції: він зріс на 14% – до 4,03 млн тонн нафтопродуктів. 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти