У початок

НАУ надала уряду свої пропозиції щодо подолання дефіциту пального

Нафтогазова асоціація України (НАУ) розробила й надала прем’єр-міністру Денису Шмигалю низку пропозицій щодо заходів, спрямованих на нормалізацію нафтопродуктозабезпечення в країні, повідомляє прес-служба НАУ.

Зокрема, в частині оперативних заходів асоціація запропонувала, по-перше, тимчасово відмінити державне регулювання роздрібних цін на нафтопродукти, що дасть змогу задовольнити й зменшити попит, а також відновити залишки нафтопродуктів в країні до рівня місячного споживання. 

По-друге, проводити зустрічі з європейськими урядовцями (Польщі, Румунії) й керівниками європейських компаній на регулярній основі (кожні 2 тижні, можливо в режимі он-лайн), що  дасть змогу тримати на високому рівні й оперативно вирішувати питання постачань нафтопродуктів в Україну (збільшення обсягів постачань, збільшення потужностей перевалок, збільшення залізничних перевезень, дерегуляція в країнах ЄС).

По-третє, продовжити роботу оперативного штабу, до якого входять керівництво Мінекономіки, Міненерго, Мінінфраструктури, УЗ, НАУ та учасники ринку.

«Ця скоординована робота довела свою високу ефективність протягом останніх місяців. У стислі терміни вирішено низку різноманітних питань всередині країни, спрямованих на наповнення ринку пальним», — зазначають у НАУ.

Крім того, експерти профільного об’єднання пропонують продовжити сформовані протягом останніх тижнів організаційні заходи патрульної поліції, прикордонної служби, митної служби, спрямовані на максимально швидке проходження транспортних засобів, що переміщують пальне, через пункти пропусків на кордоні з країнами ЄС. 

НАУ також попросила якнайшвидше розпочати низку середньострокових заходів. Найважливіші серед них такі:

1.    «Укрзалізниці» знайти можливості добудувати залізничні колії, що відповідатимуть європейським критеріям (так звані «вузькі» колії), через західні кордони до нафтобаз в Україні. Це дасть змогу значно спростити, пришвидшити й здешевити логістику, а також збільшити обсяги пального, що буде завезено в країну.

2.    Розпочати переозброєння українських залізничних вагонів на моделі, що відповідають європейським стандартам, і провести їх сертифікацію в країнах ЄС. Це дасть змогу збільшити парк рухомого складу, що зможе курсувати в країни ЄС, і відповідно пришвидшити й здешевити логістику і значно збільшити наповнення ринку пальним.

3.    Створити за рахунок державних коштів стратегічні запаси нафтопродуктів обсягом 3-х місячного споживання у безпечних місцях.

4.    Забезпечити ефективне страхування європейського залізничного, автомобільного і морського транспорту, щоб власники такого транспорту погоджувалися його використовувати для постачання пального в Україну.

Нафтогазова асоціація України також висловила подяку прем’єру, Міністерству економіки, Міністерству інфраструктури, патрульній поліції, держмитслужбам і держприкордонслужбам за ефективну й конструктивну взаємодію з учасниками ринку, спрямовану на його наповнення пальним і задоволення потреб критичної інфраструктури, промислових і приватних споживачів.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти