У початок

Нафта знижується на тлі обережного прогнозу попиту

Ціни на нафту впали на азійських торгах у вівторок після зростання на попередній сесії, оскільки ринки залишалися обережними щодо перспектив зростання глобального попиту на тлі очікувань збільшення пропозиції.

Станом на 03:16 за Гринвічем ф’ючерси на глобальну еталонну нафту Brent знизилися на 13 центів, або 0,15%, до $84,12 за барель. Ф'ючерси на нафту West Texas Intermediate у США зросли на 14 центів, або 0,17%, до $80,19 за барель.

Як пише Reuters, обидва контрольні показники зросли приблизно на 2% у понеділок, закрившись на найвищому рівні з квітня.

«Ринок нафти знову зосередився на фундаментальних показниках, які протягом деякого часу були м’якими», — сказав стратег BoFA із сировинних товарів і деривативів Франциско Бланч у коментарі для клієнтів, додавши, що глобальні запаси сирої нафти й зберігання нафтопродуктів у Сполучених Штатах і Сингапурі, серед інших місць були вищими.

Тим часом зростання світового попиту на нафту сповільнилося до 890 тис. барелів на день (б/д) у річному обчисленні у І кварталі, й дані свідчать про те, що зростання споживання, ймовірно, ще більше сповільнилося у ІІ кварталі, сказав він у записці.

Виробництво нафтопереробних заводів (НПЗ) у Китаї впало на 1,8% порівняно з рівнем минулого року в травні, показали дані статистичного бюро країни в понеділок, оскільки НПЗ провели плановий ремонт, а маржа перероблення зазнала тиску через зростання вартості сирої нафти.

Ринки також шукали подальших підказок щодо процентних ставок і того, як буде розвиватися ситуація з попитом у США, оскільки кілька представників Федеральної резервної системи (ФРС) США виступатимуть у вівторок.

Деякі аналітики залишаються позитивними щодо впливу на ціни продовження скорочення постачань групою ОПЕК+.

«Останні вказівки ОПЕК+, а також їх незмінний прогноз зростання попиту на 2,25 млн б/д вказують на стагнацію зростання пропозиції нафти 2024 року й очевидний ризик зниження видобутку 2025 року», — сказав Патрісіо Вальдів'єсо, віцепрезидент Rystad Energy і глобальний лідер аналізу торгівлі нафтою.

«За цих умов — і розбіжності між прогнозом попиту ОПЕК+ й усіма іншими агентствами — важко залишатися повністю ведмежим, коли глобальне зростання пропозиції нафти здається зруйнованим», — додав він.

Настрої інвесторів відновлюються після того, як ОПЕК+ здивувала гравців, оголосивши про плани розпочати збільшення видобутку з початку жовтня.

Хедж-фонди та інші фінансові менеджери купили еквівалент 80 млн барелів за шістьма найважливішими ф’ючерсними й опціонними контрактами на нафту протягом семи днів, що закінчилися 11 червня. Покупки скасували близько 40% зі 194 млн барелів, проданих через тиждень після оголошення ОПЕК+.

Зі слів аналітика Sparta Commodities Ніла Кросбі, нещодавні підйоми комплексної маржі нафтоперероблення, особливо в Європі й Азії, також підтримали ринки.

Маржа перероблення на типовому складному НПЗ у Сингапурі в червні у середньому становила $3,6 за барель порівняно з $2,66 за барель у травні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти