У початок

НАБУ повідомило про підозру ексголові «Нафтогазу» Коболєву

У четвер, 19 січня, НАБУ і САП повідомили ексочільнику «Нафтогаз України» – його підозрюють у заволодінні у 2018 році понад 229 млн грн у вигляді премії за перемогу в арбітражі проти «Газпрому». Про це повідомила прес-служба Національного антикорупційного бюро.

Слідство встановило, що очільник компанії у 2014-2021 роках в травні 2018 року «всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 млн грн за екстраординарні досягнення». А саме – за позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 рр, тобто перемогу у Стокгольмському арбітражі проти російського «Газпрому».

Зазначимо, у 2014-2021 роках «Нафтогаз» очолював Андрій Коболєв.

Сума премії, переконане слідство, суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат у розмірі 37,48 млн грн. Також за перемогу в арбітражі Коболєв вже отримав премію у 2017 році у розмірі 12,49 млн грн, додають в НАБУ.

«Загалом упродовж 2018 року підозрюваному, як вважає слідство, незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 млн грн – це різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром», – заявили в Бюро.

Крім того, правоохоронці зазначають, що під час розслідування стикнулися з перешкодами з боку колишнього керівництва держкомпанії, яке скерувало документи стосовно виплати премій до іноземних радників, які відмовлялися за запитом Національного бюро про міжнародну правову допомогу їх видати.

Після того, як у 2022 році ці документи повернулися у розпорядження компанії, детективи НАБУ їх вилучили, «що допомогло надати належну правову оцінку діям колишнього керівника компанії»

Дії особи кваліфікували за ч. 5 ст. 191 КК України.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти