У початок

Мутний октан: імпорт безакцизних розчинників перевищив 130 тис. т

Також є російською мовою

2021 року в Україну було ввезено 132 тис. т розчинників для лакофарбової промисловості (код УКТ ЗЕД 3814009090), що на 86% більше, ніж 2020 року. Враховуючи, що основний обсяг цих компонентів використовується у кустарному виробництві нафтопродуктів без сплати акцизного збору, збитки державного бюджету оцінюються в 1,1 млрд грн. Про це повідомили у Консалтинговій групі «А-95» за результатами спеціального дослідження.

Найбільші обсяги розчинників надійшли з Росії й Білорусі – 66,8 і 57,6 тис. т відповідно. При цьому за рік зростання російських постачань склало 56%, білоруських — майже втричі (158%).

Найбільшим одержувачем розчинників стала група компаній «БРСМ-Нафта» — 24,5 тис. т. Зокрема ексклюзивний постачальник нафтопродуктів у мережу «БРСМ» компанія «Катма Груп» імпортувала 21,1 тис. т розчинників із Білорусі, решту обсягу було придбано у сторонніх постачальників. При цьому у 2020 році «Катма Груп» імпортувала лише 1,7 тис. т розчинників.

Другим за обсягом одержувачем стала група компаній, що управляє міні-НПЗ у Мерефі (Харківська область). Спецімпортер групи ТОВ «Промхім» ввіз із Росії 24,3 тис. т розчинників проти 14,5 тис. т у 2020 році.

Третім за величиною імпортером розчинників стала компанія «ВТГ-Трейдинг» – 9,3 тис. т (0,4 тис. т у 2020 році). За даними ЗМІ, діяльність компанії пов'язана з групою «Сан Ойл», що управляє однойменною мережею АЗС.

Як пояснили в Консалтинговій групі «А-95», згідно з супровідними документами, переважний обсяг розчинників, що постачаються в Україну, це суміш октанопідвищуючих компонентів, що використовуються для виробництва нафтопродуктів, — МТБЕ, метанолу, толуолу, ортоксилолу, бутилового спирту, ацетону.

«Кожен із цих компонентів окремо обкладається акцизним збором, але згідно із законодавством особливо приготовані суміші даних компонентів не підлягають оподаткуванню акцизом. На наш погляд, це і є причиною різкого зростання постачань цих компонентів, що дало змогу кустарним виробникам нафтопродуктів заробити 1,1 млрд грн. Водночас ця сума описує обсяг втрат державного бюджету від несплати акцизу», — заявили експерти «А-95».

Раніше повідомлялося, що група народних депутатів розробила законопроєкт, який унеможливлює зловживання при імпорті сумішей октанопідвищуючих компонентів, що використовуються при виробництві бензинів. Згідно з документом, у разі наявності в розчинниках бодай одного підакцизного компонента вони обкладаються акцизом за повною ставкою. Очікується, що документ надійде на розгляд профільних комітетів Верховної Ради на початку 2022 року. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти