У початок

Імпортний скраплений газ дорожчає на кордоні

Вартість скрапленого газу в закупці у Східній Європі почала зростати наприкінці квітня й на сьогодні складає біля $1 300/т. Про це enkorr розповіли учасники ринку.

Однією з головних причин стрибка стало здорожчання газу в Польщі. Це сталося через скорочення постачань россійського газу внаслідок запровадження 26 квітня польських санкцій щодо низки російських компаній. Зокрема заходів було вжито й до «новатеку», найбільшого постачальника LPG у країну. Як повідомляв enkorr, внаслідок санкцій 500 вагонів із російським скрапленим газом застрягли в Польщі. Зі слів польских трейдерів, наразі невідомо, що робити з підсанкційними вагонами, адже механізму поводження з ними держава поки що не розробила.

«Російський газ є, але його стало менше через зміну оператора постачання, а також з падінням пропускної спроможності через вагони, що застрягли», — каже менеджер однієї крупної компанії в Польші. З його слів, постачання казахського ресурсу також украй обмежено.

Зі слів аналітика Консалтингової групи «А-95» Артема Куюна, з початку війни ціни на газ європейського виробництва у Польщі були на рівні $1 100/т і вищими. «Середня ціна розбавлялася дешевим російським газом, тому в Україну траплялися постачання у квітні за $850-950/т. Тепер ми перейшли суто на європейську ціну», — каже експерт.

Як раніше писав у своїй колонці Артем Куюн, тривалий період росіяни через торговельний майданчик Argus Open Market тримали ціни на LPG у Польші на низькому рівні, що не давало розвиватися проєктам з диверсифікації постачань. У результаті доля російского газу у балансі LPG Польщі у 2021 р. перевищила 50%.

Нагадаємо, через дефіцит бензину на АЗС і ажіотажний попит обсяги роздрібної реалізації скрапленого газу в деяких українських мережах АЗС у травні зросли порівняно з першою половиною квітня на 70-80%. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти