У початок

Уряд має контролювати дотримання граничних цін на пальне – експерт

Уряд має контролювати дотримання граничних цін на нафтопродукти задля захисту споживачів і більш швидкого подолання нестачі пального у роздрібній мережі. Про це на своїй сторінці в мережі Facebook повідомляє директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

За його даними, все більше заправних станцій продає пальне за спекулятивними цінами, притому як відкрито, так і завуальовано з використанням корпоративних додатків.

«Відкрито порушують цінову дисципліну несистемні АЗС, у яких ціну зазначено на табло», — пише експерт про першу категорію продавців.

Друга категорія продає пальне вище граничних цін завуальовано з використанням корпоративним застосунків.

«На цих заправках нулі або вказані граничні ціни. Але на касі вимагають встановити застосунок і передплатити пальне за набагато вищими цінами», — продовжує Куюн. З його слів, наразі таку схему практикують мережі «БРСМ», «Мотто» і UPG.

«Чому ніхто не контролює дотримання граничних цін? У цьому сенс держрегулювання як такого!» – додає Сергій Куюн.

На його думку, якщо зробити спекуляції на АЗС неможливими, це призведе до збільшення кількості працюючих АЗС і зменшить навантаження на тих, хто продовжує працювати за регульованими цінами.

«Наприклад, UPG імпортує великі обсяги дизпального, але на її станціях його немає. Тому що продавати гуртом невеликим гравцям набагато вигідніше, там регульованих цін немає. Якщо зробити спекуляції неможливими, це зменшить попит на гуртові партії, змусить продавати їх на своїх АЗС і буде сприяти зникненню кілометрових черг на працюючих АЗС», — вважає Куюн.

Нагадаємо, протягом останніх кількох тижнів у всіх регіонах України на АЗС спостерігається гострий дефіцит пального. За прогнозами експертів, перебої з постачаннями триватимуть упродовж усього травня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти