У початок

Імпорт російського СПГ в ЄС з початку року зріс на 40%

За оцінками, країни ЄС витратили майже 5,3 млрд євро на купівлю понад половину всього російського експорту СПГ протягом перших семи місяців 2023 року, а Іспанія й Бельгія посідають друге і третє місця серед найбільших покупців у світі.

Країни Європейського Союзу купують значно більше російського скрапленого природного газу (СПГ) зараз, ніж це було до повномасштабного вторгнення в Україну, причому Іспанія й Бельгія лишили позаду Китай як найбільші покупці, згідно з аналізом Global Witness.

З січня по липень 2023 року країни ЄС купили 22 млн кубометрів СПГ проти 15 млн кубометрів за той же період 2021 року – стрибок на 40%. Використовуючи ціни на російський СПГ,проаналізовані Центром досліджень енергетики та чистого повітря на основі спотових і місячних торговельних цін, Global Witness прогнозує, що закупівлі ЄС 2023 року становитимуть 5,29 млрд євро.

Це набагато різкіше зростання, ніж середньосвітове зростання імпорту російського СПГ, яке становить 6%. Країни ЄС зараз купують більшу частину російських постачань, підтримуючи одне з найважливіших джерел доходу кремля. У період із січня по липень 2023 року ЄС купив 52% російського експорту, порівняно з 49% 2022 року й 39% 2021-го.

У березні 2023 року комісар ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон закликала країни-члени і компанії ЄС припинити купувати російський СПГ. Міністр енергетики Іспанії Тереза Рібера попросила іспанських покупців не підписувати нових контрактів на російський СПГ, назвавши ситуацію «абсурдною».

Недавнє дослідження Global Witness показало, що Shell і TotalEnergies продовжували торгувати російським СПГ після повномасштабного вторгнення москви в Україну. Аналіз Global Witness у липні 2023 року показав, що Total — найбільший неросійський покупець скрапленого газу в країні, який придбав майже 4,2 млн кубометрів російського СПГ з початку року. Раніше аналіз Global Witness показав, що в період із березня по грудень 2022 року Shell купив і продав 12% усього російського експорту, понад 7,5 млн кубометрів СПГ.

Зараз Іспанія — другий найбільший покупець російського СПГ у світі, а Бельгія відстає від неї. За перші сім місяців 2023 року на Іспанію припало 18% загальних продажів росії, а на Бельгію – 17%. Китай купив 20%. За той самий період 2021 року Іспанія посідала 5 місце, а Бельгія – 7 місце.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти