У початок

Морський експорт нафтопродуктів росії впав у лютому — Reuters

Експорт морських нафтопродуктів з росії впав на 1,5% у лютому порівняно з попереднім місяцем — до 9,943 млн метричних тонн — через незапланований ремонт нафтопереробних заводів (НПЗ), показали дані галузевих джерел і розрахунки Reuters.

Кілька великих російських НПЗ постраждали від атак безпілотників і пожеж у січні й лютому, включно з туапсинським НПЗ «роснєфті» й комплексом «новатек» у балтійському порту усть-луги.

«новатек» відновив переробку газового конденсату на комплексі в усть-лузі 11 лютого.

Загальний експорт нафтопродуктів через балтійські порти «приморськ», «висоцьк», «санкт-петербург» і «усть-луга» минулого місяця зріс на 11,4% порівняно з січнем, до 5,886 млн тонн, свідчать дані ринкових джерел.

Експорт палива через порти Чорного і Азовського морів росії впав у лютому на 18,8% порівняно з попереднім місяцем, до 3,265 млн тонн, головним чином через брак постачань нафтопродуктів з туапсинського НПЗ, а також через штормову погоду в регіоні.

Експортні постачання нафтопродуктів з російських арктичних портів мурманська й архангельська впали минулого місяця на 34% порівняно з січнем, до 113,9 тис. тонн.

Експортне завантаження палива в далекосхідних портах росії зросло на 8,8% у лютому порівняно з попереднім місяцем, до 678,1 тис. метричних тонн, свідчать дані джерел і розрахунки Reuters.

У березні російський рязанський нафтопереробний завод, контрольований «роснєфтью», було підпалено після атаки безпілотника. Також після атаки українського безпілотника спалахнула пожежа на кстовському НПЗ, що належить «лукойлу», що може призвести до подальшого скорочення експорту нафтопродуктів.

росія також ввела шестимісячну заборону на експорт бензину з 1 березня, щоб зберегти внутрішні ціни стабільними.

Торік росія оголосила про добровільне скорочення експорту сирої нафти й палива на 300 тис. барелів на день (б/д) і 200 тис. б/д відповідно від середнього показника за травень-червень 2023 року для підтримки енергетичних ринків.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти