У початок

Мороз плавить ціни на дизель

Також є російською мовою

Надлишкові запаси й сезонне зниження споживання тиснуть на паливні ціни, які можуть продовжити зниження через очікувані холоди. Дрібногуртові партії дизельного пального здешевшали за тиждень на 62 коп./л (-2,41%), бензини – на 21 коп./л (-0,76%), інформує Консалтингова група «А-95».

На зовнішніх ринках спостерігалася висока волатильність, але в результаті котирування нафти не змінилися, залишившись на позначці $74/бар.. І хоч попит на нафтопродукти у світі перебуває на рекордно високому рівні, побоювання з приводу хвилі поширення «омікрону» також дають себе знати.

Гуртовий ринок України обрав тренд на зниження. За словами трейдерів, це викликано, по-перше, високими запасами, по-друге, помітним зниженням попиту, що розпочалося на початку грудня. Наявність надлишкового ресурсу призвела до появи у продажу великогуртових партій дизпального, чого ринок не бачив з вересня.

«При стабільності на зовнішніх ринках основний фокус на внутрішніх проблемах, а тут ми увійшли в період низького попиту, який змушує знижувати цінники, щоб не залишитися з великим запасом на період затяжних свят», – коментує один із учасників ринку.

Також ринок уважно стежить за розвитком подій навколо нафтопродуктопроводу «Прикарпатзахідтранс». Трейдери побоюються, що запуск труби й надмірні обсяги продукту можуть повернути той час, коли гуртова торгівля була винятково неприбутковою.

«На &#@ (навіщо – прим. enkorr) він (трубопровідний продукт – прим. enkorr) потрібен? Ринок збалансовано, працюють усі напрямки», — розмірковує глава великої трейдерської компанії.

Дизельні хроніки

У Коростені угоди проходили у діапазоні 24,30–24,50 грн/л, втративши за тиждень 30–50 коп./л, мінімальний цінник був на рівні 24,20 грн/л.

На Новограді мозирський ресурс продавали за 24,50 грн/л, втративши минулого тижня 40 коп./л.

У столичному регіоні за тиждень прайси знизилися в середньому на 35–50 коп./л, реальні пропозиції наприкінці тижня озвучувалися у діапазоні 24,40–24,60 грн/л, опускаючись до 24,30 грн/л.

На Рівненщині прайси за тиждень знизилися в середньому на 20-30 коп./л, основні пропозиції були в діапазоні 24,65-24,90 грн/л, але були пропозиції і за 24,50 грн/л.

У Миколаєві торгували за 24,70–25,00 грн/л, втративши за тиждень у середньому 20–30 коп./л, мінімальний цінник озвучувався на рівні 24,45 грн/л.

«До кінця місяця заходу нових 30 тис. т танкерів від Coral не очікується, всі й так залиті під зав'язку. За поточного низького попиту вистачить мінімум до кінця року», — коментує один із місцевих трейдерів.

На «Укртатнафті» прайси з початку тижня знизилися на 28 коп./л, до 25,18 грн/л. У контрагентів заводу ціна традиційно була набагато нижчою – 24,60–24,70 грн/л (-20 коп./л за тиждень).

За стабільних цін на нафту, зниження активності у зв'язку зі святами й погіршення погодних умов зниження цін може тривати. Зростання поки що точно ніхто не очікує. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти