У початок

Мінфін США попередив про ймовірні незаконні оборудки з експортом російської нафти

Міністерство фінансів США випустило попередження щодо можливих незаконних оборудок стосовно продажів російської нафти через тихоокеанські порти рф. Зокрема про ймовірні порушення цінових обмежень. Про це повідомляє «Бізнес.Цензор».

«OFAC відомі звіти про те, що нафта, яка транспортується трубопроводом «Східний Сибір–Тихий океан», а також інша нафта, що експортується через тихоокеанські порти рф, такі як «козьміно», може торгуватися вище від максимально встановленої ціни», – йдеться у відповідному документі, оприлюдненому Офісом контролю за іноземними активами (OFAC) американського Мінфіну.

При цьому звертається увага американських компаній, які можуть купувати або транспортувати таку нафту й не знати про порушення обмежень, оскільки іноземні учасники таких операцій іноді вдаються до обману. Зокрема окремі танкери можуть маніпулювати своїми системами автоматичної ідентифікації (трекерами), щоб приховати факт перебування в порту «козьміно» або інших російських портах.

Крім того, російську нафту можуть перевантажувати із судна на судно у відкритому морі. Не виключаються також маніпуляції з документами.

У цьому зв’язку Мінфін США попередив про відповідальність тих, хто може покривати і забезпечувати роботу таких схем.

Крім того, в документі міститься заклик до постачальників послуг, власників суден, морських клубів пам’ятати про ризики порушення цих обмежень. Рекомендується також поширити цю інформацію іншим учасникам і використовувати служби морської розвідки для викриття подібних маніпуляцій.

Як повідомлялося, за даними російського Мінфіну, середня ціна російської нафти марки Urals за період із 15 березня по 14 квітня 2023 року зросла до $51,15 за барель. Таким чином, дисконт цін на Urals до еталонного сорту нафти Brent склав трохи менше 36,5%, продовживши знижуватися з рекордних 43%, зафіксованих за місяць із 15 грудня до 14 січня.

Нагадаємо, з 5 лютого набуло чинності встановлене країнами «Великої сімки» обмеження цін на російські нафтопродукти, зокрема дизельне пальне і мазут. З 5 грудня вони запровадили обмеження ціни на нафту, що постачається морським транспортом з росії, на рівні $60 за барель.

Після цього почав зростати дисконт на російську нафту на світових ринках. За даними російського Мінфіну, середня ціна на основну російську експортну марку нафти Urals у січні 2023 року склала $49,48 за барель, що в 1,7 раза нижче, ніж у січні 2022 року ($85,64 за барель). У лютому ціна на барель Urals склала $49,56, у грудні 2022 року – $50,47 за барель, порівняно із $66,47 за барель у листопаді й $70,62 за барель – у жовтні минулого року.

Бюджет росії зверстано, виходячи з прогнозу ціни на нафту Urals на рівні $70,1 за барель. Востаннє фактична ціна російської нафти перебувала трохи вище за цю планку в період із 15 жовтня по 14 листопада 2022 року ($71,1 за барель). Через це дефіцит федерального бюджету росії за підсумками січня-лютого 2022 року склав 2,58 трлн руб., упритул наблизившись до річного плану в 2,93 трлн руб.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти