У початок

МЕА: постачання російського газу трубою в ЄС 2023 року може впасти на 65%

Міжнародне економічне агентство (МЕА) у своєму звіті про стан світового газового ринку спрогнозувало падіння обсягів постачання російського газу до Євросоюзу (ЄС) за підсумками цього року на 65%.

«Майбутнє постачань російського трубопровідного газу в ЄС залишається ключовою невизначеністю. 2022 року вони впали більш ніж удвічі, знизившись із майже 140 млрд куб. м 2021 року до трохи більше 60 млрд куб. м. Враховуючи поточні тенденції потоків газу, постачання російського трубопровідного газу 2023 року скоротяться приблизно на 65% і становитимуть 20-25 млрд куб. м», – йдеться у звіті МЕА.

Аналітики агентства вважають, що наступного року з великою ймовірністю договір про транзит газу з рф до ЄС через Україну буде розірвано і єдиним маршрутом постачання палива стане «Турецький потік».

Також у МЕА припускають, що видобуток природного газу росією за підсумками 2023 може впасти до мінімального рівня з 2009 року.

На цю мить російський газ у Європу постачається через територію України і «Турецьким потоком». На початку 2023 року через скорочення попиту обсяг постачання через «Суджу» знизився на 40%. До серпня він відновився через страйки на СПГ-заводах в Австралії, які призвели до коливань вартості газу на європейському ринку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти