У початок

Глобальний попит на природний газ зростатиме повільніше до 2026 року

Очікується, що глобальний попит на природний газ буде сповільнюватися до 2026 року після досягнення 2021 року піку на розвинених ринках, таких як Європа й Північна Америка, йдеться у звіті Міжнародного енергетичного агентства (IEA).

У щорічному середньостроковому прогнозі газового ринку IEA зазначено, що світовий попит на газ зростатиме в середньому на 1,6% на рік з 2022 по 2026 рік, повільніше, ніж середньорічне зростання на 2,5% між 2017 і 2021 роками.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну минулого року призвело до скорочення постачань трубопровідного газу в Європу з росії, що спровокувало розвиток альтернативних джерел енергії.

Загальний попит на газ на зрілих ринках в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, Європі й Північній Америці досяг свого піку 2021 року і, згідно зі звітом, прогнозується, що він буде падати на 1% щорічно до 2026 року.

Прискорене впровадження відновлюваних джерел енергії й підвищення енергоефективності є одними з ключових рушійних факторів тенденції до зниження цін на природний газ на цих ринках.

Для Європи втрата трубопровідного газу з росії змусила уряди шукати альтернативні рішення для підтримки енергетичної безпеки, заявили в ІЕА.

«Після свого розквіту між 2011 і 2021 роками світові ринки газу вступили в новий і більш невизначений період, який, ймовірно, характеризуватиметься повільнішим зростанням і більшою волатильністю – і може призвести до піку глобального попиту до кінця цього десятиліття», — сказав Кейсуке Садаморі, директор ІЕА з енергетичних ринків і безпеки.

Попри те, що споживання на розвинутих газових ринках скоротиться, будь-яке зростання буде зосереджено в основному в країнах, які становлять майже половину світового споживання газу, – ринках, що розвиваються в Азії, а також багатих на газ економіках Близького Сходу й Африки.

Очікується, що один лише Китай забезпечить майже половину загального зростання світового попиту на газ у період між 2022 і 2026 роками, використовуючи паливо для обслуговування свого промислового виробництва, енергетичного сектора й міських районів, йдеться у звіті.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти