У початок

Маржа НПЗ США залишатиметься високою

Рентабельність нафтопереробних заводів у США впала вдвічі з середини 2022 року, але вона все ще залишається на історично високому рівні й підтримуватиметься до літа 2023 року високими темпами роботи і низькими запасами палива, повідомляє Reuters.

Валова рентабельність виробництва двох барелів бензину й одного бареля дистиляту мазуту з трьох барелів сирої нафти впала до $33 за барель з рекордних $60 на початку червня 2022 року.

Проте навіть за такого зниженого рівня маржа вища за 95% усіх торгових днів з 2001 року, що сприяє прибутковості нафтопереробного заводу й заохочує високий рівень використання потужностей.

Після поправки на вплив інфляції реальна маржа перебуває на найвищому рівні за майже вісім років з липня 2015 року.

Валовий прибуток повинен покривати операційні витрати, включаючи паливо, електроенергію й каталізатори, а також витрати на оплату праці та капітальні витрати.

За даними Управління енергетичної інформації США («Щотижневий звіт про стан ринку нафти», EIA, 17 травня), нафтопереробні заводи США працювали на 92% своєї максимальної робочої потужності протягом семи днів, що закінчилися 12 травня.

Операційний рівень був на 3,9 відсоткового пункту вищим, ніж середній сезонний показник за попередні 10 років, або на 2 в.п. вищим, якщо базовий рівень скориговано, щоб усунути 2020 рік, який перервав пандемію.

У той же час запаси бензину, і особливо дистилятів, таких як дизельне пальне, значно нижчі за норму для пори року, що означає, що нафтопереробні заводи повинні працювати інтенсивно, щоб запобігти подальшому виснаженню й спробувати їх відновити.

12 травня запаси бензину були на 12 млн барелів (-5%, або -1,04 стандартного відхилення) нижче від середнього сезонного значення за попередні десятиріччя, тоді як запаси дистиляту були на 23 млн барелів (-18%, або -1,41 стандартного відхилення) нижче від середнього.

Розширення нафтопереробного заводу в Бомонті ExxonMobil цього року додало додаткові потужності на 250 тис. барелів на день на узбережжі Мексиканської затоки США.

Але економічні запаси, ймовірно, підтримуватимуть рівень використання потужностей вищим, ніж зазвичай, доки економіка не зазнає глибшого спаду, що обмежує споживання палива.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти