У початок

Лютневі доходи росії від морського експорту нафти зросли на 12% — CREA

Щомісячні доходи росії від експорту викопного палива зросли на 2% у лютому 2024 року — це перше зростання за три місяці, йдеться у звіті Центру дослідження енергії й чистого повітря (CREA).

російські доходи від морської сирої нафти зросли на 12% (24 млн євро на день), але обсяг їх експорту скоротився на 3% порівняно з попереднім місяцем.

Збільшення експортних надходжень було пов'язано зі здорожчанням російської нафти протягом місяця, а не зі збільшенням обсягів її експорту. Середня ціна на Urals і East Siberia Pacific Ocean (ESPO) зросла на 14% і 3% відповідно. Ціни на обидва сорти зараз значно перевищили встановлену цінову межу, а ціни на Urals повернулися до рівня, на якому вони були протягом більшої частини 2023 року.

У той час як загальний імпорт сирої нафти Китаєм скоротився (-3%) у лютому, імпорт з росії скоротився лише незначно (-1%).

Імпорт сирої нафти в Індію з росії впав третій місяць поспіль (-7%) через постійні проблеми з платежами й санкціями OFAC. Хоча деякі з цих суден, які потрапили під санкції, почали доставляти вантажі нафти «Сокол», які застрягли в морі, їх переважно переспрямовували у Китай.

Тоді як загальний імпорт СПГ Бельгією в лютому зріс лише на 4%, імпорт з росії збільшився набагато значніше, на 44%. У той же час реекспорт СПГ Бельгії зріс на значні 81%, його значну частину було відправлено в Іспанію й Китай, що вказує на роль країни в перевантаженні російського газу в усьому світі.

Незважаючи на зростання загального місячного імпорту СПГ у Францію на 12%, російський імпорт СПГ упав на 40%, замінений СПГ із США.

У лютому 45% російської нафти і продуктів її перероблення було транспортовано танкерами з обмеженням ціни на нафту. Залишок доставлявся «тіньовими» танкерами, і на нього не поширювалася політика обмеження цін. Майже дві третини російської сирої нафти, відвантаженої в лютому, було здійснено з допомогою «тіньових» танкерів, причому танкери, що належать або застраховані в країнах, що впроваджують обмеження ціни, перевозять 35% від загального обсягу.

Обмеження ціни в $30 за барель скоротило б доходи росії на 46 млрд євро (25%) від початку запровадження санкцій у грудні 2022 року до кінця лютого 2024 року. Лише цього місяця обмеження ціни в $30 за барель знизило б скоротили прибутки на 26% (3,45 млрд євро).

Від запровадження санкцій до кінця лютого ретельне дотримання ліміту цін скоротило б доходи росії на 9% (15,81 млрд євро), вважають у CREA. Лише в лютому повне дотримання обмеження цін скоротило б доходи на 9% (приблизно 1,2 млрд євро).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти