У початок

Кременчук різко наростив виробництво нафтопродуктів

Також є російською мовою

ПАТ «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ) за підсумками серпня наростило виробництво світлих нафтопродуктів (бензини і дизпальне) до 235,6 тис. т, що на 36% більше від аналогічного показника серпня торік (172,5 тис. т). Про це enkorr повідомили в Консалтинговій групі «А-95» з посиланням на дані власного дослідження.

Таким чином, частка кременчуцького пального на українському ринку зросла з 20% у серпні 2020 р. до 23% в серпні 2021 р..

За даними «А-95», Кременчуцький НПЗ у серпні виробив 115,4 тис. т бензинів. Це на 47,4% більше, ніж у серпні торік (78,3 тис. т). Виробництво дизельного пального заводом за звітний місяць показало зростання на 28% – до 120,2 тис. т.

Як відомо, з серпня «Укртатнафта» вийшла на максимально можливий при поточній конфігурації виробництва обсяг переробки обсягом 14 тис. т нафтової сировини на добу (5,1 млн т на рік). Паралельно було збільшено випуск світлих нафтопродуктів: бензинів – до 4,5 тис. т на добу, дизпалива – до 5 тис. т.

Під час нещодавнього представлення стратегії з модернізації підприємства в.о. першого заступника голови правління «Укртатнафти» Руслан Ляпка повідомив, що наступного року переробка може ще збільшитися. Так, нещодавно в Кременчук приїхали ще два нових каталізатори для гідроочищення, а це вже дозволяє говорити про 6 млн т сировини.

Загалом, за його словами, в горизонті 2-3 років реально відновити потужності на рівні 7,5 млн т нафти на рік.

На думку директора Консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, це дасть змогу скоротити імпорт нафтопродуктів з 8 до 5 млн т на рік, паралельно завантаживши порти і нафтотранспортну систему.

«Зокрема, Україна зможе повністю відмовитися від імпорту бензину і на 70% закрити потребу в авіагасі й бітумі», – зазначив експерт на своїй сторінці у Facebook.

Довідка enkorr

«Укртатнафта» володіє найбільшим НПЗ у Кременчуці. З 2019 р. компанія – активний учасник гуртового ринку, здійснює імпорт нафтопродуктів і скрапленого газу через Одеський порт.

У 2020 р. «Укртатнафта» вмробила 1,057 млн ​​т дизельного палива, зайнявши 14,2% українського ринку. При цьому частка компанії на ринку бензинів становила 42% (884,2 тис. т), скрапленого газу – 5,6% (111 тис. т).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти