У початок

Країни ОПЕК у квітні виконали угоду на 202%

Видобуток нафти ОПЕК у квітні знизився на 191 тис. барелів на добу (б/д) до рівня березня — до 28,6 млн б/д, при цьому країни організації знову видобували менше дозволених їм угодою ОПЕК+ рівнів, виконавши угоду на 202%, випливає з даних травневої доповіді ОПЕК.

«Згідно з даними вторинних джерел, загальний обсяг видобутку нафти 13 країн ОПЕК у квітні 2023 року склав у середньому 28,6 млн б/д, що на 191 тис. б/д менше, ніж у попередньому місяці. Видобуток нафти зріс в основному в Саудівській Аравії, Анголі й Ірані, тоді як скоротилася в Іраку і Нігерії», — йдеться в доповіді.

Зобов'язання в рамках угоди ОПЕК+ мають 10 із 13-ти країн ОПЕК, які мали скорочувати видобуток у квітні на 1,273 млн б/д від цільового рівня серпня 2022 року. Однак фактично цей показник становив 2,573 млн барелів. Таким чином, ОПЕК виконала угоду на 202%, скорочуючи видобуток на 1,3 млн б/д понад план.

ОПЕК+ у травні 2020 року скоротив видобуток нафти на 9,7 млн б/д через падіння попиту на нафту, спричинене пандемією. Потім умови угоди неодноразово коригувалися. У серпні 2022 року альянс перейшов до фінального етапу виходу зі своїх скорочень. У жовтні ОПЕК+ вирішив, що в листопаді-грудні знижуватиме видобуток на 2 млн б/д від серпневого рівня, 2023 року поки продовжує дотримуватися цих же параметрів.

При цьому низка країн ОПЕК+ через природне зниження видобутку, технічні моменти або зовнішні обмеження досі не можуть наростити видобуток до дозволеного їм рівня.

Крім того, на початку квітня низка країн ОПЕК+, включаючи Саудівську Аравію, оголосили про добровільне скорочення видобутку нафти з травня по кінець 2023 року на 1,16 млн б/д (понад свої поточні квоти), назвавши цей крок превентивним заходом для підтримання стабільності ринку. росія, у свою чергу, продовжила своє добровільне скорочення видобутку на 500 тис. б/д до кінця року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти