У початок

Держекоінспекція пропонує уряду повернути перевірки пального на АЗС

Одним зі шляхів розв’язання проблеми неякісного пального на ринку України сьогодні є відновлення позапланових документарних перевірок і перевірок якості пального на АЗС. Про це у коментарі enkorr повідомив т.в.о. голови Державної екологічної інспекції Ігор Зубович.

З його слів, ДЕІ розробила проєкт змін до постанови уряду № 303 у частині дозволу на проведення позапланових заходів державного ринкового нагляду з перевірки характеристик продукції. Документ уже спрямовано у Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів для погодження.

Позапланові перевірки, зі слів представників служби, можуть проводитися на запити правоохоронних органів, громадських організацій і фізичних осіб.  

Такі заходи, вважає Ігор Зубович,  дадуть змогу мінімізувати обсяги неякісного пального, що потрапляють на український ринок від початку повномасштабної війни.

Так, посилаючись на відомості Міненерго, він зазначив, що 2022 року органи з оцінки відповідності видали лише 80 сертифікатів відповідності пального технічному регламенту, що у 8,5 раза менше від показника 2021 року (682 сертифікати).

«Інформації щодо загального об’єму моторних палив, які супроводжували видані сертифікати відповідності, не надається, тому визначити загальну кількість продукції, яка відповідала встановленим вимогам, неможливо», — каже голови т.в.о. голови Держекоінспекції.

При цьому він констатує, що зменшення кількості виданих сертифікатів свідчить про введення в обіг пального за відсутності проведення оцінки відповідності і, як наслідок, поширення продукції невідомого походження й сумнівної якості.

«Зокрема, зважаючи на інформацію департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України, 2022 року кількість досудових розслідувань у межах кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом пального, становило 35 проваджень, що було більшим у 1,4 раза порівняно з 2021 роком (25 досудових розслідувань)», — додав він.

Нагадаємо, раніше Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Державній податковій службі провести перевірки всіх об’єктів роздрібної торгівлі пальним, міні-НПЗ і компаній-покупців газоконденсату й розчинників.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти