У початок

Китай збільшує запаси сирої нафти, незважаючи на рекордну переробку на НПЗ

У березні нафтопереробні заводи Китаю переробили більше сирої нафти, ніж будь-коли раніше, та попри цей рекорд найбільший у світі імпортер нафти все ж збільшив запаси, повідомляє Reuters.

Переробка нафтопереробного заводу (НПЗ) в Китаї досягла історичного максимуму в 63,9 млн тонн у березні, що еквівалентно приблизно 15,11 млн барелів на день (б/д), порівняно з 14,36 млн б/д за перші два місяці року.

Однак кількість сирої нафти, доступної для переробників за рахунок імпорту і внутрішнього видобутку, також зросла в березні, досягнувши 16,67 млн б/д, згідно з розрахунками, заснованими на офіційних даних.

Китай не розголошує обсягів сирої нафти, що надходить у стратегічні й комерційні запаси або виходить із них, але оцінку можна зробити, віднявши кількість переробленої нафти із загального обсягу сирої нафти, доступної за рахунок імпорту і внутрішнього виробництва.

Імпорт сирої нафти в березні становив 12,37 млн б/д, тоді як внутрішній видобуток становив 4,30 млн б/д, що дало загальну суму 16,67 млн б/д.

Якщо відняти пропускну здатність нафтопереробного заводу, то вийде 1,56 млн б/д, які, ймовірно, підуть у комерційні чи стратегічні запаси.

Це стало збільшенням обсягу, доступного для запасів, порівняно з першими двома місяцями року, коли надлишок становив 270 тис. б/д. 

Загалом за перший квартал Китай додав до запасів приблизно 770 тис. б/д, що трохи більше, ніж середній показник на рівні 740 тис. б/д за весь 2022 рік.

Питання для нафтового ринку полягає в тому, що все це означає для перспектив попиту на сиру нафту в Китаї?

Велика частина оптимізму щодо прогнозів значного зростання світового попиту на нафту цього року зосереджена навколо відновлення Китаю, особливо в другій половині року, оскільки друга за величиною економіка світу, як очікується, відчує значне зростання після завершення своєї суворої політики нульового рівня COVID.

Немає нічого поганого в прогнозі ОПЕК+ щодо зростання світового попиту на нафту на 2,32 млн б/д 2023 року або в прогнозі Міжнародного енергетичного агентства на 2 млн б/д.

Але ці прогнози не враховують того, що китайські імпортери нафти і нафтопереробники створюють варіанти того, який шлях вони оберуть.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти