У початок

Китай 2024 року може збільшити імпорт LPG до нового рекорду

Китай, найбільший у світі споживач та імпортер скрапленого вуглеводневого газу, може наростити ввезення LPG цього року до нового історичного рекорду, перевищивши показник 2023-го на рівні 32 млн тонн, вважають аналітики й учасники ринку. Про це повідомляє Reuters.

На думку аналітиків, приріст імпорту може статися в основному шляхом збільшення споживання LPG як сировини для нафтохімії після запуску нових потужностей у Китаї цього року. За даними митниці Китаю, імпорт LPG у березні поточного року збільшився на 46% порівняно з лютим, до 3,08 млн тонн. При цьому на частку постачань із США у березні припало близько 1,6 млн тонн, що на 38% більше, ніж у лютому.

Загалом Китай імпортував у І кварталі 2024 року на 27% більше газу, ніж у січні-березні торік, – 7,8 млн тонн, згідно з митними даними. Консалтингова компанія Longzhong Information підрахувала, що споживання LPG у Китаї цього року може становити 87,5 млн тонн, що на 4,8% більше, ніж торік.

За даними трейдерів, ціни на пропан на базисі CIF Japan (основного цінового індикатора в регіоні) впали в березні-квітні до $610 за тонну з $698 за тонну в листопаді 2023 року, що дало невеликий перепочинок для компаній в умовах низької маржинальності виробництва нафтохімічної продукції. Маржа перероблення LPG у нафтохімічну продукцію в Китаї залишатиметься на невисокому рівні протягом кількох років, оскільки до 2027-2028 року очікується введення в експлуатацію великої кількості нафтохімічних заводів у країні.

Маржа процесів з дегідрування пропану (PDH) у Китаї у 2020 й 2021 роках була досить високою – на рівні $263 і $147 за тонну відповідно. Проте, за оцінкою Кай Сена з Wood Mackenzie, у 2022-2023 роках маржа PDH-установок упала до рівня, близького до точки беззбитковості, через запуск великої кількості подібних установок останніми роками у Китаї. На думку Wood Mackenzie, маржа в нафтохімії в Китаї знову зросте до двозначних чисел лише 2027 року. CNPC вважає, що збільшення нафтохімічних потужностей у Китаї сповільниться після 2028 року, що також позитивно позначиться на рентабельності виробництва продукції.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти