У початок

Імпорт компонентів для кустарного випуску бензину й далі зростає

Також є російською мовою

Імпорт розчинників для лакофарбової промисловості (код УКТЗЕД 3814009090) у серпні 2021 року зріс майже вдвічі порівняно з аналогічним періодом 2020 р. – з 6,6 до 12,8 тис. т. Про це enkorr повідомили в Консалтинговій групі «А-95» на основі спеціального дослідження.

У рейтингу одержувачів за підсумком звітного місяця змінився лідер. Група «БРСМ», яка в липні утримувала першість, поступилася лідерством харківській компанії «Пром Хім», яка імпортувала 1,9 тис. т розчинників. Цей оператор є спецімпортером розчинників для компанії «Альтернатив Енерджі Сорсес Компані» – оператора найбільшого в країні міні-НПЗ у селищі Мерефі Харківської області, який постачає пальним зокрема мережу Моtto. За даними учасників ринку, одержувачем продукції міні-НПЗ у Мерефі є також мережа Brent Oil.

З показником 1,8 тис. т розчинників неформальна група «БРСМ» опустилася на другу сходинку рейтингу. Для порівняння, в липні 2021 р. група імпортувала 2,5 тис. т ресурсу. Зменшення серпневих обсягів могло стати результатом блокування правоохоронними органами нелегального міні-НПЗ у Гадячі й трьох нафтобаз «БРСМ», які беруть участь у виробництві бензину для цієї мережі.

Третій рядок рейтингу з 1,5 тис. т утримує «ВТГ-Трейдинг», яка постачає розчинники для чотирьох міні-НПЗ з орбіти мережі SunOil (Решетилівка, Богодухів, Васищеве і Кременчук).

Завсідник першої п'ятірки ТОВ «Термінал» (ОКПО 32547138), яке прописано в Миронівці Київської області й де раніше фіскальні органи неодноразово накривали незаконне виробництво нафтопродуктів, за підсумками серпня ввезло тільки 500 т розчинників, тим самим у рейтингу опустившись на 10 сходинку.

За даними «А-95», загалом у січні-серпні 2021 р. в Україну було імпортовано 87,7 тис. т розчинників, що на 23% більше від показника січня-липня минулого року. П'ята частина всіх постачань (19,3 тис. т) припала на «БРСМ», 18 тис. т – на «Пром Хім». По 5 і 4 тис. т розчинників імпортували «ВТГ-Трейдинг» і «Термінал».

Імпортовані розчинники (код УКТЗЕД 3814009090) є сумішшю октанопідвищуючих компонентів, що використовуються при виробництві бензинів: МТБЕ, метанолу, толуолу, ортоксилолу, бутилового спирту і т.д.. Усі перераховані компоненти окремо обкладаються акцизним збором за «бензиновою» ставкою 213 євро/1000 л, тоді як за кодом розчинників відносяться до безакцизних. Це стало можливим після внесення в травні 2020 року спеціальної правки до Податкового кодексу України.

За розрахунками Консалтингової групи «А-95», за вісім місяців 2021 року прямі втрати державного бюджету внаслідок імпорту безакцизних октанопідвищуючих компонентів як розчинників для лакофарбової промисловості досягли 820 млн грн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти