У початок

Держрегулювання: Мінекономіки пропонує встановити граничну маржу на пальне

Також є російською мовою

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України пропонує на період дії карантину встановити граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного пального (не вище 7 грн/літр) і бензину (не вище 5 грн/літр). Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Відповідні обмеження маржі для мереж автозаправних станцій пропонується внести до урядової «карантинної» постанови №1236 від 9 грудня 2020 р..

Середня вартість дизпалива (ULSD 10 ppm) і бензину (GASOLINE 10 ppm), що включає митні платежі (акцизний податок та ПДВ), повинна розраховуватися на підставі даних Platts CIF NWE за попередній календарний місяць/декаду.

Здійснювати розрахунки пропонується зобов'язати НАК «Нафтогаз України», який надаватиме їх Мінекономіки не пізніше 3 числа кожного місяця, а останнє – публікуватиме середні ціни одного літра ДП і бензину до 5 числа кожного місяця.

У відомстві пояснили, що введення тимчасового державного регулювання цін на продаж через мережі АЗС бензинів А-92, А-95 і ДП шляхом встановлення граничної торговельної надбавки необхідне для запобігання зловживань суб'єктами господарювання й доступності моторного палива для населення.

Як повідомляв enkorr, з 12 травня 2021 р. набула чинності постанова Кабінету міністрів України №450, відповідно до якої вводиться державне регулювання цін на пальне у період карантину.

Згідно з документом, автозаправні мережі при піднятті цін на пальне на 1% і більше зобов'язані попередньо (за 20 днів) декларувати це підвищення в Держпродспоживслужбі.

З початку квітня по 7 травня світові ціни на нафту виросли з $62/бар. до $69/бар., а нафтопродукти в Європі здорожчали на 7-11%. При цьому дрібногуртові партії дизельного палива в Україні за той же період здорожчали на 10%, до 24,02 грн/л, бензину – на 8%, до 26,56 грн/л і 27,42 грн/л за «двійку» і «п'ятірку» відповідно.

Станом на 11 травня середня ціна бензину А-92 склала в Україні 28,09 грн/л, бензину А-95 – 29,10 грн/л, дизпального – 28,29 грн/л (дані Консалтингової групи «А-95» ).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти