У початок

Держекоіспекція розпочинає лабораторні дослідження пального на АЗС

Також є російською мовою

Державна екологічна інспекція (ДЕІ) з травня розпочинає проводити лабораторні аналізи якості нафтопродуктів на автозаправних станціях. Про це в інтерв'ю «Українським новинам» повідомив глава Держекоінспекції Андрій Мальований.

«На сьогодні за законом Держекоінспекція – єдиний орган ринкового нагляду, який повинен перевіряти якість нафтопродуктів, і з травня ми почнемо масштабно відбирати зразки і оприлюднювати результати – які АЗС торгують неякісними нафтопродуктами», – заявив чиновник.

За його словами, відомство вже розпочало процедуру закупівель послуг із проведення аналізів пального у незалежних лабораторій, але до кінця року саме планує отримати акредитацію для таких процедур.

«Уперше ми отримали кошти на лабораторний аналіз зразків пального, і зараз відбуваються процедури закупівлі послуг для аналізу, тому що наші лабораторії такої акредитації не мають. До кінця року ми плануємо її отримати і зможемо робити експертизу (до 25 параметрів складу хімічних речовин і металів у пальному) власними силами», – зазначив він.

Як повідомляв enkorr, Державна екологічна інспекція в 2020 році здійснила 848 заходів з контролю якості палива на АЗС і АГЗС, що на 37% більше, ніж позаторік.

Тим часом, самі учасники ринку скаржаться на дії інспекторів ДЕІ, заявляючи про їх упередженість і безапеляційність.

«Кількість перевірок справді виросла. Та це не про якість пального. Ми зіткнулися зі штрафами за неправильно оформлені документи. При цьому на нашу пропозицію провести лабораторні дослідження і тоді вже казати про порушення або ж їх відсутність ми отримали відмову», – скаржився один із власників мереж АЗС.

Крім того, ринок нарікає на те, що під приціл Держекоінспекції потрапили тільки легальні учасники, а тіньовий сегмент, який помітно виріс у 2020 р., залишається поза увагою перевіряючих.

Нагадаємо, квітневе дослідження Інституту споживчих експертиз, в об'єктиві якого опинився бензин А-92, показало перевищення норм вмісту сірки і бензолу в зразках SunOil і Мotto, а в пальному, закупленому на станціях «БРСМ» і SunOil, було виявлено сліди амінів – токсичної речовини, забороненої до використання в паливах не тільки в Україні, але і в Європі й США. У результаті інститут був змушений заявити про припинення програм маркетингової підтримки зазначених мереж.

Консалтингова група «А-95» прогнозує, що через нелегальне виробництва нафтопродуктів на міні-НПЗ і нафтобазах, а також через порушення касової дисципліни на АЗС державний бюджет України в 2021 р. недоотримає понад 22 млрд грн акцизу і ПДВ, або на 21% більше, ніж у 2020 р..

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти