У початок

«газпром» має намір вимагати від Японії і Кореї оплати за газ в рублях

Найбільші азіатські покупці російського скрапленого природного газу (СПГ) заявили, що поки не отримували запиту на оплату постачань у російських рублях. У «газпромі» ж висунули пропозицію про розширення схема оплати. Про це повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на Reuters.

Пропозиція про оплату в рублях надійшла всього через кілька днів після того, як росія приступила до припинення роботи заводу з виробництва СПГ «сахалін-2» у відповідь на західні санкції, що викликало стурбованість з приводу постачань у найбільших покупців, таких як Японія і Південна Корея.

росія вже зажадала від європейських покупців нафти і газу платити в рублях, оскільки її економіка, відрізана від світової фінансової системи, переживає найсерйознішу кризу з часів розпаду Радянського Союзу 1991 року. Отримання платежів за експорт енергоносіїв у рублях допомагає москві обходити санкції й фінансувати війну в Україні

кірілл полоус, заступник начальника управління «газпрому», заявив, що «газпром» запропонував розширити схему «рублі за газ» за рахунок включення скрапленого природного газу (СПГ).

Представники найбільшого японського імпортера СПГ JERA і південнокорейської державної Korea Gas Corp (KOGAS) заявили, що компанії ще не отримали прохання про оплату постачань СПГ в рублях.

На росію припадає близько 8% світових постачань СПГ, при цьому 40 млрд кубометрів скрапленого газу на рік надходить в основному з «сахаліну-2» і «ямал СПГ», найбільшого в росії заводу СПГ «новатека».

Основними довгостроковими покупцями СПГ з заводу на Ямалі є китайські CNPC, Gazprom Marketing & Trading, Naturgy, Novatek і TotalEnergies.

Ця пропозиція не повинна викликати подиву, оскільки в результаті цього кроку всі платежі за газ, будь то трубопровідний або як СПГ, стягуються «газпромом» у рублях на його розсуд, сказав Тілак Доші, керуючий директор Doshi Consulting.

«Здавалося б, російську схему «газ за рублі» було спрямовано передовсім на ЄС і США за їх односторонню експропріацію російських валютних резервів, а не на їх азіатських споживачів СПГ, таких як Південна Корея і Японія, які є важливими покупцями російського СПГ», – додав він.

Раніше владімір путін заявив, що якщо «недружні країни», які купують російський газ, відмовляться платити в рублях з рахунків у росії, їх буде позбавлено постачань. Зрештою «газпром» припинив постачання в Болгарію, Польщу, Нідерланди, Данію і Фінляндію.

У список «недружніх країн», опублікований на початку березня, входять США, країни-члени Євросоюзу, які є основними споживачами російського газу, Великобританія, Канада, Японія, Швейцарія, Тайвань, Південна Корея, Норвегія й Австралія.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти