У початок

«газпром» 2022 року може втратити третину експорту газу в Європу – ЗМІ

Експорт газу підконтрольного кремлю «газпрому» в Європу може цього року скоротитися приблизно на третину через конкуренцію зі скрапленим природним газом і плани переходу на розрахунки в рублях. Про це повідомляє ІА «РБК-Україна» з посиланням на Reuters.

Нині на частку росії припадає близько 40% постачань газу в Європу, але Захід все активніше намагається відмовитися від російського палива через неспровоковане повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Плани стягувати плату з т.зв. «недружніх країн» за продаж газу в рублях також підірвали перспективи експорту російського газу, вважають аналітики, оскільки Європа заявила, що це «рівносильно шантажу», і майже одноголосно відмовилася підкоритися.

сєргєй капітонов з енергетичного центру московської школи управління «сколково» сказав, що постачання «газпрому» в Європу можуть скоротитися на 40-45 млрд куб. м цього року з приблизно 150 млрд куб. м торік.

Синдре Кнутссон, глава відділу досліджень газового ринку в Rystad Energy, сказав, що обсяги газопроводу можуть впасти ще більше «під впливом прагнення покупців стати менш залежними від росії або через те, що росія стримує обсяги, наприклад, через розбіжності щодо того, в якій валюті газ повинно бути оплачено».

Він також не виключив зупинки потоків через Україну, якщо війна завадить безпечному продовженню роботи трубопроводу.

Найбільшими споживачами газпромівського газу в Європі 2021 року були Німеччина (45,8 млрд куб. м), Італія (20,8 млрд куб. м) й Австрія (13,2 млрд куб. м).

Наразі росія – головний постачальник Німеччини, постачає Берліну трохи менше третини газу, тоді як Італія отримує близько 40% імпортованого газу, а Австрія – 80% природного газу з країни.

Поки тільки Угорщина погодилася перейти на схему «газ за рублі», за якої покупці здійснюють платежі в іноземній валюті через російський «газпромбанк», який згодом конвертує її в рублі.

Минулого тижня у внутрішній ноті Єврокомісії говорилося, що оплата російського газу в рублях покупцями з ЄС порушить режим санкцій ЄС проти москви.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти