У початок

Газ у Європі злетів майже до $1 360/тис. куб. м

Також є російською мовою

Спотова ціна на газ у Європі перевищила $1 350/тис. куб. м, що є максимальним показником з початку жовтня, коли ціна злітала майже до немислимих $2 000 за тисячу кубів, передає «Інтерфакс-Україна».

У понеділок вранці ціна на найближчий (січневий) ф'ючерс на TTF на біржі ICE Futures досягла 116,395 євро за МВт•год, тобто $1 358 за тисячу кубометрів.

У листопаді контракт «на день уперед» торгувався на TTF у середньому за $945, у грудні – $1 134 за тисячу кубометрів. З початку року середнє значення контракту досягло $512.

Коментатори пов'язують черговий стрибок цін із недільною публікацією у Frankfurter Allgemeine Zeitung про позицію нового глави німецького МЗС Анналени Бербок щодо газопроводу «Північний потік-2». Газета зазначає, що політик як представник партії «Зелених» завжди виступала проти будівництва газопроводу, проте пізніше як перемовнику по коаліції їй довелося погодитися з тим, що Соціал-демократична партія Німеччини не буде готова відмовитися від газопроводу, який уже добудовано. Однак тепер на посаді глави МЗС Німеччини Бербок постійно нагадують про її попередню позицію.

Поточний рівень запасів газу в підземних сховищах Європи досяг уже позначки 62,83% від їх максимальної місткості (дані на ранок неділі) — це на 17 процентних пунктів нижче за середнє значення за останні п'ять років.

Прогноз погоди в Європі на тиждень передбачає чергову відлигу (майже як у ті ж дні торік).

Вітряна генерація минулого тижня (6-12 грудня) забезпечила 15,6% енергобалансу Європи після 18,5% тижнем раніше (29 листопада–5 грудня).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти