У початок

Газ у Європі різко здорожчав після заяви путіна про оплату в рублях

Спотова ціна на газ на майданчику TTF у Нідерландах у середу, 23 березня, різко зросла після заяви російського президента владіміра путіна про переведення в рублі розрахунків за чинними контрактами про постачання газу в країни Європи, повідомляє «Бізнес.Цензор».

Як свідчать дані біржі ICE Futures, під час торгів вартість квітневого газового контракту зросла на 18,5% – до 117 євро за МВт*год, або приблизно $1 320 за тис. кубометрів.

Перед цим російський президент владімір путін заявив про рішення перевести оплату за постачання російського газу на експорт у країни, які рф сама визнала «недружніми», у російські рублі.

За підрахунками російського інтерфаксу, «газпром» у січні 2022 року (останні оперативні дані) експортував до так званих «недружніх країн» 7,15 млрд куб. м газу на суму $5,99 млрд.

Вибірка охоплює постачання російського газу до 20 країн: Австрії, Болгарії, Швейцарії, Чехії, Німеччини, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Греції, Хорватії, Угорщини, Італії, Литви, Латвії, Македонії, Нідерландів, Польщі, Румунії й Словаччини.

Сумарний виторг від експорту російського газу в січні 2022 року склав рекордні $9,75 млрд.

Зазначимо, 7 березня спотова ціна газу в Європі вранці в понеділок оновила історичний рекорд, досягши $3 900/тис. куб. м. Однак згодом того ж дня біржові ціни скоригувалися до $2 980/тис. куб. м.

Відтоді спотові ціни на газ знижувалися, закріпившись останніми днями на рівні близько 100 євро за МВт*год.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти