У початок

Brent здешевшала до $121 за барель після стрибка на 5% напередодні

Ціни на нафту помірно знижуються вранці в четвер після різкого підйому напередодні на тлі занепокоєння інвесторів постачаннями і несподіваним скороченням запасів у США.

Вартість травневих ф'ючерсів на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures на 7:15 за київським часом у вівторок становить $121,04 за барель, що на $0,56 (0,46%) нижче за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у середу, ці контракти здорожчали на $6,12 (5,3%), до $121,6 за барель, повідомляє ІА «Інтерфакс».

Ф'ючерси на нафту WTI на травень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) на цей час здорожчали до $113,95 за барель, що на $0,98 (0,85%) менше від підсумкового значення попередньої сесії. На день раніше вартість цих контрактів збільшилася на $5,66 (5,2%), до $114,93 за барель.

З початку тижня Brent здорожчала майже на 13%, WTI – на 11%. Зростанню цін на нафту сприяє занепокоєння ринку скороченнм і так недостатньої пропозиції через війну в Україні й запровадження антиросійських санкцій.

У середу Каспійський трубопровідний консорціум (КТК), який транспортує казахстанську і російську нафту на міжнародні ринки, через аномально несприятливі погодні умови призупинив навантаження нафти на терміналі поблизу Новоросійська, знизив прокачування і заявив, що можливе повне зупинення через добу.

За словами віце-прем'єра рф олександра новака, постачання нафти з цього терміналу може не здійснюватися до двох місяців. У результаті пропозиція може скоротитися на 1,2 млн барелів на добу, які забезпечують 1,2% світового попиту на цей енергоресурс.

Тим часом дані Міненерго США показали, що комерційні запаси нафти в країні упродовж тижня, що завершився 18 березня, зменшилися на 2,51 млн барелів — до 413,4 млн барелів. Експерти, опитані агентством Bloomberg, очікували меншого зниження — всього на 750 тис. барелів.

«Я вважаю, що ми побачимо рекордну беквордацію, а ціни піднімуться до $150 за барель цього літа», — сказав аналітик Trafigura Бен Лакок. На його думку, котирування можуть також зрости до $200 за барель.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти