У початок

Ф'ючерси на газ у Європі зросли через ризик розширення війни на Близькому Сході

Ф’ючерси на європейський природний газ підскочили на тлі ескалації війни в Газі, яка ризикує перерости у ширший конфлікт. Про це повідомляє Bloomberg.

Порівняльні контракти, що торгуються в Нідерландах, зросли на 6% на початку середи після того, як удари США по об’єктах Іраку й нові атаки бойовиків-хуситів на судноплавство в Червоному морі посилили занепокоєння тим, що Близький Схід стає менш стабільним. Сира нафта також зросла.

Хоча відхилення суден ще не мало великого впливу на постачання, ринок залишається у стані підвищеної готовності з огляду на потенційні загрози основним транзитним маршрутам для експорту енергії. Згідно з даними відстеження руху суден Bloomberg, деякі вантажі зі скрапленим природним газом змінюють курс для більш довгих рейсів, які тривають більше місяця, оскільки вони уникають Червоного моря.

Проте ціни на газ в Європі останніми днями торгувалися у відносно вузькому діапазоні і мають намір втрачати понад 50% за рік. Великі запаси палива й відносно низький попит підвищили впевненість у тому, що цей опалювальний сезон на континенті пройде комфортно.

Ринок тримає свою позицію, «незважаючи на те, що 2024 року очікується кілька зростаючих ризиків, таких як геополітична напруженість, включно з ризиком транзиту через Червоне море», – йдеться в записці галузевого консультанта Timera Energy.

Очікується, що погода в більшій частині Європи залишиться помірною до початку січня, що означає зниження попиту на газ для опалення. За даними Gas Infrastructure Europe, деякі країни вже використали це для поповнення запасів палива під час Різдва, зокрема Німеччина, Австрія, Бельгія й Данія серед тих, хто спостерігав незначне чисте збільшення запасів газу в понеділок.

Станом на 8:48 ранку в Амстердамі голландський газ за перший місяць здорожчав на 5,6%, до 36,08 євро за мегават-годину. Британський еквівалентний контракт додав 5,7%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти