У початок

Фонд держмайна отримав 49% мережі Shell (оновлено)

В управління Фонду держмайна перейшли активи мережі АЗС Shell в Україні. Йдеться про 49% частки ТОВ «Альянс Холдинг», яке керує автозаправною компанією і належало росіянину едуарду худайнатову. Про це повідомив голова ФДМУ Віталій Коваль.

Крім того, ФДМУ передано 100% частки в ТОВ «Нафтова компанія «Альянс-Україна», що володіє нафтобазою й нерухомістю.

худайнатов, колишній топменеджер російської державної компанії «роснєфть», — власник «Незалежної нафтогазової компанії». У червні 2022 року він потрапив під санкції Євросоюзу, а у жовтні – України.

Як відомо, цього року Вищий антикорупційний суд України постановив стягнути його корпоративні права в українських компаніях в дохід держави.

«Наразі ФДМУ здійснює процес очищення цих активів від арештів і заборон з метою реєстрації права власності за державою, – повідомив Коваль. — Нагадаю, отримані від продажу санкційного майна кошти буде спрямовано у Фонд ліквідації наслідків збройної агресії».

Нагадаємо, Shell вважає рішення АП ВАКС щодо 49% «Альянс Холдингу» необґрунтованим привласненням Україною іноземних інвестицій і активів Shell, яке суперечить міжнародному праву.

«Звичайно, ми зробимо все можливе для захисту наших працівників, активів, інвестицій і репутації», — йдеться у заяві компанії.

У Shell зазначили, що компанія була прозорою в дискусіях з представниками Уряду України, включаючи Офіс Президента, протягом усього процесу, здійсненого під наглядом голландського суду, в результаті якого були випущені додаткові акції на користь Shell, а непряма частка Shell в ТОВ «Альянс Холдинг» зросла з 51% до 97,44%.

Як повідомлялося, Міністерство юстиції України в жовтні 2023 року подало до ВАКС позов про стягнення в дохід держави активів підсанкційного російського бізнесмена едуарда худайнатова, який є колишнім топменеджером НК «роснєфть». У позовній заяві містилася вимога про стягнення в дохід держави активів низки компаній, зокрема Cicerone Holding B. V., якому належить 100% ТОВ «Альянс Холдинг».

Спільне підприємство Shell і російської групи «Альянс» Мусси Бажаєва з управління мережею АЗС на території України почало роботу в серпні 2007 року. Shell у СП належала частка в 51%, «Альянсу» — 49%. «Альянс» передав у СП близько 150 АЗС, а Shell внесла грошові кошти, ліцензії й бренд.

2014 року стало відомо, що худайнатов викупив у Бажаєва його нафтові активи. У червні 2022 року він потрапив під санкції Європейського Союзу, у жовтні 2022 року — під санкції України.

Проте пізніше у  Shell заявили, що компанія у два етапи збільшила частку акцій компанії-власника АЗС Shell в Україні до 97,4% у 2022-2023 роках.

Мережа АЗС Shell налічує 132 станції у 20 областях України, з яких функціонують 118. Наразі в компанії працює близько 1 600 чоловік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти