У початок

Палата представників США схвалила нові нафтові санкції проти Ірану

Палата представників США схвалила нові санкції проти нафтового сектору Ірану, які мають стати частиною пакета допомоги іноземним державам, таким чином цей захід має бути прийнято Сенатом протягом кількох днів, повідомляє Bloomberg.

Закон розширить санкції проти Ірану, щоб включити іноземні порти, судна й нафтопереробні заводи (НПЗ), які свідомо переробляють або транспортують іранську сиру нафту в порушення чинних санкцій США. Це також розширить так звані вторинні санкції, щоб охопити всі транзакції між китайськими фінансовими установами та іранськими банками, що перебувають під санкціями, які використовуються для купівлі нафти й нафтопродуктів.

Законодавство, яке має бути включено до пакета фінансування допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню вартістю $95 млрд, було ухвалено 360 голосами проти 58 у суботу. Його попередньо обговорили з лідером більшості в Сенаті Чаком Шумером, і Білий дім заявив, що підтримує його.

Близько 80% приблизно 1,5 млн барелів щоденного експорту нафти з Ірану відправляються на незалежні НПЗ у Китаї, відомі як «чайники», згідно зі зведенням аналогічного законодавства.

Попри те, що санкції можуть вплинути на експорт іранської нафти — і збільшити ціну на барель сирої нафти на $8,40, — вони також включають президентські повноваження щодо відмови, згідно з даними вашингтонської консалтингової компанії ClearView Energy Partners.

«Президент Джо Байден може вирішити покликатися на ці повноваження, нівелюючи вплив санкцій на ціни; друга адміністрація Трампа може й не працювати», — написав ClearView у примітці для клієнтів.

У жовтні міністр фінансів США Джанет Єллен відкинула поширену думку про те, що США поступово послабили деякі санкції щодо продажу іранської нафти в рамках зусиль з дипломатичного зближення.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти