У початок

Фінрезультати американських НПЗ погіршаться у II кварталі через зниження попиту

Очікується, що американські нафтопереробні підприємства повідомлять про значне зниження прибутків у ІІ кварталі 2024 року порівняно з минулим роком, головним чином завдяки прохолодному літньому сезону, який знизив маржу для нафтопереробників, повідомляє Reuters.

У ІІ кварталі ринки розраховували на збільшення переробних потужностей після підвищення попиту на пальне, однак це було врівноважено новими нафтопереробними заводами (НПЗ), що почали працювати на Близькому Сході, збільшенням експорту з Китаю й стабільним збільшенням запасів дизельного пального, повідомили аналітики Reuters.

«Протягом ІІ кварталу показники нафтоперероблення зменшилися. Це застало інвесторів зненацька», — цитує Reuters аналітика TD Cowen Джейсона Габельмана. Спред креку 3-2-1 становив у червні в середньому $24/барель, що нижче за $31/барель у березні, але відповідає середньому значенню за 10 років до пандемії.

Очікується, що прибутки за ІІ квартал скоротяться на всіх напрямках. Exxon, Shell і BP попередили про зниження маржі, що, своєю чергою, ускладнить фінансування викупів і дивідендів. За даними Bloomberg, Big Oil зараз починає призупиняти проєкти з низьким вмістом вуглецю й бере на себе більший рівень боргу для фінансування викупу і нового видобутку нафти й газу.

Згідно з оцінками LSEG, цитованими Reuters, Marathon Petroleum, найбільший за обсягом НПЗ у США, повідомить про прибуток на акцію у ІІ кварталі на рівні 3,22 долара США порівняно з $5,32 рік тому. Компанія Valero Energy, друга за потужністю, планує повідомити про прибуток на акцію на рівні 2,60 долара США на акцію порівняно з $5,4 рік тому. Схожа ситуація очікується і для Phillips 66, який планує повідомити про прибуток обсягом $1,98 на акцію порівняно з $3,87 рік тому.

Прогноз на цілий рік не набагато кращий, і з кінцем літнього сезону водіння передбачається, що маржа нафтоперероблення буде падати.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти