У початок

Ембарго на LPG: країни Балтії надали свої пропозиції до 11-го пакету санкцій ЄС проти рф

Польща, Литва й Естонія спрямували до Єврокомісії й країн ЄС пропозицію до 11-го пакету санкцій проти росії. Він містить додаткові заборони на експорт, які скасовують існуючі винятки й відступи, а також заборони на імпорт скрапленого газу. Про це повідомляє «Польське радіо».

Три країни запропонували повну заборону на експорт товарів подвійного призначення і високотехнологічних товарів, тим самим усунувши існуючі винятки.

У документі також згадуються необхідні додаткові обмеження на імпорт у сталеливарному секторі, санкції на імпорт алмазів і скрапленого нафтового газу з росії й подальші обмеження на експорт товарів і технологій, які використовуються у виробництві дронів.

Серед зібраних пропозицій є й ті, що стосуються санкцій у ядерній сфері, – кілька днів тому ці три країни плюс Латвія подали окремий документ щодо цього.

Тепер у документі три країни коротко пишуть про правило «3-x no» – жодних нових контрактів із «росатомом», жодних інвестицій у російську цивільну атомну енергетику й жодного імпорту збагаченого урану з росії.

Серед іншого також пропонується заборонити транзит через росію товарів і технологій, які можуть сприяти її військово-технічному зміцненню й збільшенню промислового потенціалу, а також товарів і технологій, що використовуються в авіації і космічній промисловості. Звучить заклик до санкцій проти лазерної галузі або заборони використання ІТ-підтримки.

Як повідомляв enkorr, раніше міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс заявив, що країни Балтії намагатимуться зупинити імпорт скрапленого нафтового газу з росії.

Також президент Gaspol Ева Гавриш-Осинська, коментуючи тезу про те, що Польща масово імпортує російський LPG, тому що не має вибору, заявила, що польський ринок скрапленого газу в змозі забезпечуватися з альтернативних росії джерел.

Нагадаємо, обсяги російського скрапленого газу, що потрапляє з країн ЄС в Україну без документів про походження або з сумнівними документами, виросла до критичних масштабів. За даними Консалтингової групи «А-95», основні обсяги ресурсу їдуть в Україну з країн Балтії і Польщі.

Раніше експерти «А-95» висловили переконання, що збільшення імпорту моторних палив сумнівного походження загрожує знищенням диверсифікованої системи постачань, а відтак підриває енергетичну безпеку України.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти