У початок

Експорт російської нафти впав через слабкий попит в Азії

Експорт російських нафтопродуктів різко впав у серпні до рівня, якого не було з часів пандемії, через слабкий попит в Азії та зсув на внутрішній ринок. Про це повідомляє EnergyNews.

Згідно з даними S&P Global Commodities at Sea, російський експорт нафтопродуктів, включаючи дизель, мазут і нафту, у серпні впав до 2,09 млн барелів на день (б/д).

Цей рівень являє собою падіння на 13% порівняно з липнем, що означає зниження на 300 тис. б/д за один місяць і 700 тис. б/д із січня.

Нафтопереробні заводи (НПЗ) в росії переспрямовують виробництво на внутрішній ринок у відповідь на високий літній попит, тоді як постачання у Китай різко впали на 55%, відображаючи слабке споживання в Азії.

Нафтопереробні підприємства в росії налагоджують виробництво після серії атак українських безпілотників на початку цього року.

У той час як деякі заводи, такі як ярославський НПЗ, залишаються в робочому стані після спроб атак, інші об’єкти, такі як московський НПЗ, зазнають зупинки виробництва після ударів на початку вересня.

Ці події підривають експортні можливості, водночас змушуючи переглянути потоки продукції.

Обсяги дизельного пального, основного експорту нафти в росії, в серпні впали на 16%, до 670 тис. б/д, найнижчого рівня з жовтня 2023 року.

Експорт прямогінного бензину також знизився, впавши на 100 тис. б/д, до 337 тис. б/д.

Особливо сильно постраждав експорт бензину, який скоротився на 40%, до 75 тис. б/д.

Це падіння може бути посилене російською забороною на експорт бензину, яка діє з початку вересня до кінця грудня і спрямована на стабілізацію внутрішніх цін у розпал сезону технічного обслуговування й високого попиту. Найбільше скоротився експорт до Китаю, одного з основних напрямків.

Обсяги впали до 153 тис. б/д через мляву економічну ситуацію в Азії й надлишок продуктів нафтоперероблення.

Зменшення маржі перероблення на азійському континенті погіршило цю ситуацію, змусивши китайських нафтопереробників скоротити використання сирої нафти до історично низького рівня.

російські НПЗ тимчасово збільшували виробництво в серпні перед початком планового ремонту у вересні.

Переробні потужності «газпрому» в астрахані й сургуті знову працюють після періоду технічного обслуговування, тимчасово підтримуючи темпи перероблення.

Однак незаплановані зупинки на таких підприємствах, як омський НПЗ, обмежують потенційні прибутки від виробництва.

Тим часом азійські нафтопереробники залишаються обережними щодо можливості надлишку китайських нафтопродуктів до кінця року, що може погіршити ситуацію на ринку, яка вже перебуває під тиском.

Експорт російської сирої нафти стабілізувався у серпні, дещо підвищившись до 3,36 млн б/д, що на 4% більше, ніж у липні.

Потоки до Індії, головного клієнта росії, відновилися до 1,67 млн б/д після падіння в липні через плановий ремонт на індійських НПЗ.

росія коригує свій експорт відповідно до вимог ОПЕК+ за скорочення видобутку, одночасно компенсуючи перевиробництво в першій половині 2024 року контрольованим падінням експорту.

Націнка на сиру нафту марки Urals змінюється на тлі посиленого спостереження за рухом суден, здатних обійти ліміт цін, встановлений G7.

Оцінки Platts показують, що дисконт Urals до Dated Brent дещо збільшується на початку вересня, ілюструючи пристосування гравців ринку до нової динаміки відповідності вимогам.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти