У початок

Експорт російської морської нафти в липні впав до 2,9 млн барелів на добу

Експорт морської нафти з росії впав до 2,9 млн барелів на добу (б/д) у першій половині цього місяця, що є найнижчим показником із грудня 2022 року, коли набуло чинності обмеження цін G7, нафтопереробні заводи (НПЗ) відновилися, а також відбулися скорочення виробництва ОПЕК+ і нові санкції ЄС, повідомили аналітики S&P Global Commodity Insights 17 липня.

Дані S&P Global Commodities at Sea показують, що в січні-червні країна експортувала майже 3,7 млн б/д, що свідчить про значне падіння в липні.

Зниження відбулося через те, що «майже всі цільові НПЗ повертаються до роботи після ударів українських безпілотників», кажуть аналітики, маючи на увазі чинник, через який більше сирої нафти йде на внутрішнє перероблення за рахунок експорту.

Відповідно до аналізу Commodity Insights, на піку в березні потужності з перероблення сирої нафти були офлайн понад 1 млн б/д через пошкодження в результаті атак безпілотників, що включало вісім різних локацій НПЗ.

Але з 21 червня не було повідомлено про нові атаки на нафтопереробні активи, оскільки підтримка США заохочує Україну дотримуватись переваг Вашингтона, щоб нафтопереробні активи не ставали ціллю, що може призвести до підвищення світових цін на нафту.

Падіння також сталося через те, що росія пообіцяла суворіше дотримуватися виробничих угод альянсу ОПЕК+, який протягом останніх двох років кілька разів скорочував видобуток, включаючи добровільне скорочення близько 2,2 млн б/д провідними членами з середини 2023 року.

У червні росія очолила падіння видобутку поза ОПЕК, скоротивши видобуток на 140 тис. б/д – до 9,1 млн б/д, що є найнижчим показником із грудня 2020 року, але перевищує квоту в 8,98 млн б/д, повідомляє Platts OPEC+ від Commodity.

Крім того, минулого місяця ЄС додав найбільшу російську судноплавну компанію «совкомфлот» і 17 нафтових танкерів до своїх останніх санкцій проти москви, віддзеркалюючи крок США на початку цього року, який тимчасово перервав потоки російської нафти до найбільшого покупця – Індії.

За даними CAS, 17 танкерів відвантажили 22,4 млн барелів російської нафти й продуктів із початку року до 24 червня, коли Брюссель оголосив про санкції. Відтоді лише одна з них, NS Spirit, перевезла до Туреччини 264 тис. барелів російського мазуту й вакуумного газойлю.

Аналітики додали, що протягом тижня, що закінчився 12 липня, було завантажено 3,1 млн б/д російської нафти, що є найнижчим тижневим показником за понад чотири місяці.

У той час як потоки сирої нафти в Індію досягли 1,6 млн б/д, а Китаю – 879 тис. б/д, аналогічно рівням минулого тижня, нафта, що прямує в Туреччину, знизилася на 430 тис. б/д – до шестимісячного мінімуму в 105 тис. б/д, згідно з даними CAS.

З огляду на зниження попиту з боку Туреччини, щотижневий видобуток Urals, основного експортного сорту росії, впав на 168 тис. б/д – до 1,4 млн б/д, що є другим найнижчим показником року за даними CAS.

Platts, що є частиною Commodity Insights, 17 липня оцінила Urals FOB Primorsk на рівні мінус $12,2/барель до Dated Brent. Це було найменше з 8 листопада 2023 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти