У початок

Експорт нафти з рф у вересні скоротився на 260 тис. б/д, до 5 млн б/д – МЕА

Загальний обсяг нафтового експорту з рф у вересні знизився на 230 тис. барелів на добу (б/д) до серпня, до 7,5 млн б/д на добу, що на 560 тис. б/д нижче від рівня до початку збройного вторгнення росії в Україну. Про це з посиланням на звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Зокрема експорт російської нафти знизився на 260 тис. б/д, до 4,8 млн б/д, нафтопродуктів – зріс на 30 тис. б/д, до 2,7 млн ​​б/д.

На думку експертів агентства, передбачуваний виторг від експорту знизився на $3,2 млрд, до $15,3 млрд, як через нижчі обсяги, так і внаслідок зниження цін. При цьому МЕА зазначає, що навіть такий дохід вищий за середньомісячний виторг минулого року.

Відвантаження нафти й нафтопродуктів з рф у країни ЄС у вересні знизилося на 390 тис. б/д – до 2,7 млн ​​б/д. Цей обсяг становить 35% у загальній структурі російського експорту нафти (50% на початку року).

Експорт в Індію зберігся на рівні 1 млн б/д, тоді як у Китай і Туреччину – знизився на 115 тис. б/д і 50 тис. б/д відповідно, до 1,8 млн б/д і 0,5 млн б/д. «Однак з урахуванням того, що близько 500 тис. б/д прямує до поки що до невстановлених пунктів призначення, остаточні цифри для кожного регіону-імпортера можуть призвести до значних змін у цих попередніх підрахунках», – наголошують в агентстві.

МЕА зазначає, що у вересні частка експорту російської нафти і нафтопродуктів на західні ринки знизилася, а частка азіатських покупців зросла. У вересні заявлені постачання в Китай з Індією разом узяті були на 160 тис. б/д вище, ніж у Європу, – 2,8 млн б/д проти 2,6 млн б/д відповідно.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти