У початок

Експорт бензину з Саудівської Аравії в жовтні досяг мінімуму за 10 місяців

Саудівська Аравія стримувала експорт бензину в жовтні, оскільки регіональні постачання залишалися обмеженими через ремонт внутрішніх нафтопереробних заводів (НПЗ) у четвертому кварталі. Про це повідомляє Argus.

Експорт бензину впав до 185 тис. барелів на день (б/д) у жовтні з 321 тис. б/д у вересні й 307 тис. б/д у тому ж місяці 2022 року, згідно з останніми даними Joint Organizations Data Initiative (Jodi). Це найнижчий показник із січня 2023 року, коли експорт становив 115 тис. б/д.

Експорт упав, коли НПЗ Satorp потужністю 460 тис. б/д в Джубайлі, яким спільно керують контрольовані державою Saudi Aramco і TotalEnergies, розпочав запланований ремонт. Зі слів трейдерів, зупинка спонукала Aramco і TotalEnergies до імпорту рідкого бензину з регіону Амстердам-Роттердам-Антверпен (ARA) до Янбу в жовтні.

Згідно з попередніми даними аналітичної компанії Vortexa, Саудівська Аравія була другим за величиною постачальником бензину на Близькому Сході 2023 року, на неї припадало близько 31% загальних постачань бензину. Але обмежені регіональні постачання обрізають його експорт на ключові африканські ринки, і лише 81 тис. тонн бензину вирушили з саудівських портів у жовтні порівняно з 210 тис. тонн у вересні, свідчать дані Vortexa.

Саудівська Аравія також збільшила імпорт бензину, щоб пом’якшити кризу постачань, постачивши 126 тис. б/д у жовтні зі 100 тис. б/д у вересні. Місцевий попит на бензин становив 530 тис. б/д у жовтні порівняно з 517тис. б/д у вересні.

Бензинові ринки на Близькому Сході перебували під тиском високого внутрішнього попиту і планового ремонту принаймні трьох НПЗ в Індії. Це призвело до того, що протягом останніх трьох місяців 2023 року більше бензину надходило з таких незвичайних місць, як Сингапур і Європа, причому Саудівська Аравія прийняла більшість цих вантажів.

Зі слів трейдерів, незапланована зупинка бензинової установки на НПЗ PetroRabigh в Саудівській Аравії потужністю 400 тис. б/д у грудні може стримати експорт у першому кварталі 2024 року. PetroRabigh є спільним підприємством між Aramco та японською торговою компанією Sumitomo.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти