У початок

Аналітики прогнозують важкий рік для нафти через велику пропозицію – Bloomberg

Пропозиція знову стала визначальним чинником для світових ринків нафти. При цьому індикатори сигналізують про побоювання, що виробництво випереджає попит. Про це повідомляє Bloomberg.

Йдеться про зростання виробництва сирої нафти в країнах, що не входять до ОПЕК+, включаючи США, яке може перевищити світовий попит, котрий усе ще зростає, але меншими темпами. Відповідь нафтового картелю полягала в тому, щоб пообіцяти суттєвіше скорочення виробництва, але трейдери скептично ставляться до того, що цбого буде достатньо, щоб повністю усунути надлишок.

Ця комбінація вже призвела до першого річного падіння нафти з 2020 року, перевершивши очікування підвищення цін у результаті відновлення після пандемії. Ще більше ускладнюючи картину, спекулянти посилили свій контроль над ринком, поглиблюючи коливання цін, які іноді не пов’язані з фундаментальними показниками.

«Цей рік, який настав, буде дуже складним», — сказав Тревор Вудс, головний інвестиційний директор сировинного фонду Northern Trace Capital LLC. З його слів, нафта значною мірою покладається на підтримку Організації країн-експортерів нафти та її союзників, і зрив попередньої угоди групи з обмеження постачань може призвести до обвалу цін.

Слабкість проявляється у багатьох показниках. Крива ф’ючерсів на Brent залишалася у ведмежій структурі контанго протягом більшої частини грудня, при цьому контракти на барелі в найближчій перспективі торгувалися з дисконтом до пізніших. А трейдери 2023 року були найбільш ведмежими щодо товару за понад 10 років. Відповідно до даних, зібраних Bloomberg, чисті довгі позиції, які утримують некомерційні гравці за основними нафтовими контрактами, у середньому перебувають на найнижчому рівні за всю історію, починаючи з 2011 року.

«Ринок, можливо, нарешті перейшов у режим «покажи мені», що вимагатиме певної комбінації значних розіграшів акцій, міцніших рейтингів, структури й маржі, перш ніж купувати прибутки від відсотків», — сказав Вікас Двіведі, глобальний енергетичний стратег Macquarie Group Ltd. .

Принаймні двічі 2023 року фінансові менеджери збирали короткі позиції напередодні зустрічей ОПЕК+ і реагували на оголошення групи про скорочення видобутку хвилями розпродажів. Їхня дедалі менша віра в здатність картелю збалансувати ринок ще більше посилилася розвитком алгоритмічної торгівлі, на яку тепер може припадати майже 80% щоденних торгів нафтою, й дедалі більше посилює коливання цін, які не залежать від фундаментальних чинників. Хвиля консолідації серед виробників також послаблює зв'язок ф'ючерсного ринку з фізичними потоками.

Згідно з індексами Bloomberg, доходність хедж-фондів сировинних товарів упала торік до найнижчого рівня з 2019 року, а ціни на сировину впали вперше за п’ять років. Примітно, що однойменний хедж-фонд нафтотрейдера П’єра Андюрана зазнав найгіршого збитку в історії.

ОПЕК проти сланців

Додаткові 900 тис. барелів на день (б/д) добровільного обмеження постачань ОПЕК+, узгоджені лише кілька тижнів тому, є каменем спотикання для аналітиків і трейдерів, які намагаються оцінити баланс глобального попиту й пропозиції. Трейдери цікавляться, чи забезпечить група достатньо скорочень, щоб стримати надлишок, що насувається.

Картель зіткнувся з «балансуванням», сказав Петруслі Онг, керівник азійського відділу досліджень енергетики та хімікатів у JPMorgan Chase & Co. Це «крутиться навколо того факту, що американські виробники принципово чутливі до цін. Чим вищі ОПЕК+ утримує ціни на нафту шляхом скорочення видобутку, тим більш традиційні виробники нафти і сланцевий видобуток у США реагуватимуть на це і збільшуватимуть пропозицію», зазначив він.

У США тижневий видобуток сирої нафти досяг рекордних 13,3 млн б/д минулого місяця, оскільки бурильники від Пермського басейну в Західному Техасі до Bakken Shale в Північній Дакоті збільшили видобуток нафти набагато вище, ніж передбачали аналітики. А 2024 року очікується, що виробництво встановить новий історичний максимум, згідно з розрахунками Управління енергетичної інформації США. Бразилія й Гайана також мають намір значно збільшити постачання, сприяючи хвилі нової сирої нафти з Америки.

Зростання попиту

З боку попиту, відповідно до останнього прогнозу ринку Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), зростання глобального споживання має сповільнитися в міру ослаблення економічної активності. Група прогнозує, що цього року попит зросте на 1,1 млн б/д.

Хоча це менше за половину від останнього прогнозованого темпу зростання 2023 року, ця цифра все ще висока за історичними мірками. Споживання нормалізується після перебоїв, спричинених пандемією, а в США зростаючі очікування так званої м’якої посадки підвищують попит на енергію.

Проте глобальна картина неоднорідна зі швидким переходом від нафти в деяких секторах. У Китаї, головному імпортері сирої нафти в Азії, електрифікація автомобілів створює структурні перепони для споживання нафти, що гальмує зростання попиту, сказав Ентоні Юен, керівник енергетичної стратегії Citigroup Inc.

«Це обмежує чутливість нафти до ширших макроекономічних чинників, — зазначив він. —  У минулому економічні показники могли напряму вплинути на підвищення попиту на наземний транспорт і паливо», але тепер, схоже, цей зв’язок слабшає, оскільки зростає поширеність електромобілів.

Проте аналітики пам’ятають про геополітичні ризики. Атаки в Червоному морі єменських бойовиків-хуситів залишаються в центрі уваги, а росія все ще веде війну в Україні.

І, зрештою, глобальні виробники все ще мають право припиняти виробництво, щоб задовольнити тенденції попиту, хоча це буде зводитися до дисципліни й наміру.

«ОПЕК+ зацікавлена ​​в максимізації своїх доходів, тому в їхніх інтересах розглянути можливість збільшення видобутку, — вважає Юен з Citi. — Але я думаю, що це залежатиме від того, як розвиватиметься виробництво з джерел, що не входять до ОПЕК, протягом наступного року».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти