У початок

Держмитслужба відзвітувала про боротьбу з російським пальним

Державна митна служба налагодила і продовжує системну роботу з унеможливлення потрапляння нафтопродуктів російського походження на ринок України. Про це йдеться у повідомлені прес-служби митниці.

Зокрема, як зазначається, протягом останніх двох місяців, з дня набрання чинності постановою Кабміну про внесення змін до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, що походять із рф, не допущено жодного випадку митного оформлення нафтопродуктів без надання сертифікатів про походження товарів.

Водночас виявлено та припинено шість спроб ввезення нафтопродуктів без відповідного підтвердження країни походження і опрацьовано понад 5 тис. сертифікатів про походження товару, за результатами чого по 225 митних деклараціях, оформлених 27 підприємствами, готуються запити з метою перевірки достовірності і підстав для видачі сертифікатів про походження.

«У 157 випадках сформовані додаткові форми митного контролю щодо перевірки правильності визначення країни походження товарів із направленням декларантам вимоги про надання додаткових документів, що підтверджують заявлену країну походження товарів, і документів, які відображають логістичний маршрут постачання товару», — йдеться у повідомленні.

Крім цього, у 10 випадках проінформовано Службу безпеки України щодо митних оформлень нафтопродуктів, які постачались через порти.

Також наразі у роботі перебувають матеріали по 53 суб’єктах зовнішньоекономічної діяльності, щодо яких складаються протоколи про порушення митних правил у 150 випадках, зокрема за ст. 483 МКУ (переміщення з приховуванням).

Раніше директор Консалтингової групи «А95» Сергій Куюн заявляв, що в Україну продовжує потрапляти пальне російського походження у вигляді «міксів» або за підробленими документами з Польщі, Литви і Латвії, а також із Туреччини.

На його думку, митникам необхідно дозволити запитувати додаткові документи у трейдерів, щоб переконатися в неросійському походженні пального з підозрілих напрямків.

Нагадаємо, 9 травня 2023 року Кабінет міністрів доповнив Постанову №1147 з метою заблокувати потрапляння російського палива, нафти й нафтопродуктів в Україну. Постанова передбачає, що паливо невизначеного походження не зможе потрапити на український ринок.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти