У початок

Держава має подбати про безпеку користувачів балонного газу — експерт

Різке зростання популярності скрапленого газу у балонах вимагає від держави зусиль із убезпечення їх обігу. Про це у своїй авторській колонці «Балон на мільйон» пише експерт Консалтингової групи «А-95» Артем Куюн.

На його погляд, заправлений газовий балон може стати одним із варіантів енергетичної автономії для населення в теперішніх умовах. Проте газовий балон залишається небезпечним предметом, і зростання кількості користувачів на тлі браку технічної культури може призвести до масових трагедій.

Основна проблема, вважає експерт, – відсутність доступного механізму заправки й сервісу балонів. Систему постачань побутовго газу населенню, яка ефективно діяла у 1990-х роках на базі так званих облгазів, на сьогодні повністю ліквідовано, а приватний бізнес майже не займається цією сферою через її зарегульованість.

«Оптимальним рішенням (енергетичної проблеми – ek) сьогодні могла б стати легалізація заправки балонів на АЗС, — каже експерт. — Для цього заправки мають навчитися досліджувати ємності на предмет критичних несправностей (це не нанотехнології) й мати договори з ремонтними конторами, куди споживачі можуть звертатися, якщо такі несправності буде виявлено».

Про це, з його слів, міг би свідчити якийсь сертифікат. «А споживачі мають бути сповіщені про те, що заправляти балони треба на заправках із «сертифікатом» (достатньо приділити цьому кілька блоків у телемарафоні)», — вважає Артем Куюн.

Він зазначає, що саме безпека є формальною причиною заборони заправки побутових балонів на АЗС.

«І знову задача і для влади, й для об’єднань приватних операторів ринку. Останнім я б радив пильніше придивитися до розвитку неавтомобільного споживання скрапленого газу. Як показує приклад Європи і явна невідворотність енергетичної кризи в Україні, ця сфера може стати величезним додатком до вже існуючого обсягу продажів», ­— резюмує він.

Нагадаємо, раніше експерт зазначав, що скраплений газ може стати важливим енергоносієм у сфері опалення промислових виробництв і домогосподарств, але для цього потрібно якнайшвидше модернізувати відповідне законодавство.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти