У початок

Законодавство щодо опалення LPG має бути модернізовано якнайшвидше – експерт

У теперішній ситуації, яка склалася з постачанням енергоресурсів в Україні й Європі, скраплений газ може стати важливим енергоносієм у сфері опалення промислових виробництв і домогосподарств, але для цього потрібно якнайшвидше модернізувати відповідне законодавство. Про це у своїй авторській колонці «LPG готовий гріти» пише експерт Консалтингової групи «А-95» Артем Куюн.  

З його слів, оптимальним варіантом може бути імплементація польських норм щодо обігу LPG у сфері комунально-побутового сектору.

«Використання скрапленого газу потребує високої технічної й технологічної культури, та приклад Польщі доводить, що все можливо. Це ж саме підтверджують і скрізь розкидані газгольдери з LPG і LNG у Туреччині. Сучасні технологічні рішення і кваліфікований персонал – запорука безпеки», – впевнений А.Куюн.

Він зазначає, що в сусідній Польщі газгольдери є у всіх селищах, і вважає, що так давно має бути і в Україні.

Зі слів А.Куюна, кращого і більш відповідального моменту для стрімкого впровадження опалення на LPG, ніж зараз, коли вся Європа готується до рекордних цін на газ цієї зими, годі й уявити.

«У нас же є всі підстави думати, що ворог битиме по тепловій інфраструктурі, керівництво країни не приховує побоювання щодо перспектив для населення добряче померзнути цієї зими», – пише експерт.

Тож Україні, переконаний А.Куюн, варто скористатися моментом, враховуючи, що галузь LPG пропонує налагоджені постачання, диверсифіковані джерела імпорту, ефективно побудовану систему живлення ринку з коліс і цілу купу трейдерів. «Ефект від цього ми чітко бачимо на заправках: поки бензин і дизпальне ще доїжджають на АЗС, скраплений газ уже почав дешевшати на тлі надлишку ресурсу», – додає він.

І якщо вітчизняний бізнес швидко зорієнтувався, й ті підприємства, які мають технічну змогу, миттєво перейшли на опалення скрапленим газом, справи у приватних господарствах набагато гірші.

«Головний бар’єр – жорстке законодавство, що залишилося у спадок від СРСР й відтоді серйозно не апдейтилося. Встановити собі газгольдер у приватному будинку можна дуже небагатьом, адже вимоги до його розміщення наджорсткі. Ті ж норми відрізають від стабільної можливості забезпечити стабільне й економне газопостачання багато дрібних підприємств. А бочка LPG у багатоквартирному будинку прирівнюється до атомного реактора», – пояснює Артем Куюн, зазначаючи, що сподівалися на розв’язання проблеми автономного газопостачання побутових споживачів ще з 2014 року, проте вона досі «лишається майже мертвою».

«Тож модернізацією законодавства й імпортом досвіду розвинутих у цій темі країн треба зайнятися негайно. Керівництво країни зараз на максимально короткій робочій дистанції з польськими колегами, отже, інтерпретація сусіднього законодавства не повинна стати проблемою», – підсумував він.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти