У початок

Tesla закінчила квартал з рекордним виторгом, але погіршила прогноз на рік

У середу Tesla подала звітність за третій квартал. Виручка компанії зросла на 56%, склавши рекордні $21,5 млрд. Чистий прибуток збільшився на 103%, до $3,3 млрд. Проте ці результати виявилися трохи гіршими за очікування аналітиків, опитаних Refinitiv. Акції Tesla знизилися на понад 6% у середу після закінчення торгів.

На настрій інвесторів також вплинуло те, що Tesla погіршила прогноз щодо постачань за підсумками всього 2022 року. Раніше вона очікувала зростання як мінімум на 50% порівняно з 939 тис. торік, приблизно до 1,4 млн. Тепер компанія заявила, що цієї мети, швидше за все, не буде досягнуто. У вересні компанія опублікувала дані щодо постачань у третьому кварталі: вони зросли на 43% – до 343,8 тис. автомобілів. Загалом за перші три квартали було постачено 908,6 тис. автомобілів, тобто для виконання мети у четвертому кварталі їй потрібно постачити близько 500 тис. автомобілів.

На постачання електромобілів цього року негативно впливала нестача мікрочіпів і локдауни у Китаї. Негативний вплив на прибуток компанії за квартал справило зростання цін на матеріали, а також витрати у зв'язку з нарощуванням темпів виробництва на заводах Tesla у Німеччині й США. На думку аналітиків, на продажі електромобілів Tesla може негативно вплинути недавнє підвищення ціни на них, а також загальне уповільнення економіки в різних регіонах.

«Жахливий квартал Tesla – ще одна ознака того, що зростаюча макроекономічна невизначеність справляє певний вплив на попит на електромобілі», – зазначив аналітик Investing.com Джессі Коен. Крім того, з його слів, попит у Китаї сповільнюється сильніше, ніж очікувалося, через зростання конкуренції з місцевими виробниками електромобілів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти