У початок

Ціни на нафту 2023 року можуть зрости до $110/бар. — Morgan Stanley

Один із найбільших світових банків — Morgan Stanley — очікує, що ситуація на ринку нафти зміниться у третьому й четвертому кварталах 2023 року. Цьому сприятиме відновлення попиту, викликане серед інших чинників відкриттям Китаєм своїх кордонів. Про це повідомляє Reuters.

«Ми бачимо, що ринок нафти прийде в рівновагу у другому кварталі й стане жорстким у третьому й четвертому кварталах, що підтримає вищі ціни наприкінці цього року», — йдеться у прогнозі банку.

Morgan Stanley очікує, що ціни на нафту Brent у першому кварталі залишаться в діапазоні близько $80-85 за барель, а до кінця року ціни досягнуть $110 за барель. Банк зазначив, що «стеля пропозиції не за горами, а запаси відверто низькі».

Еталонна нафта марки Brent торгувалася близько $83 за барель у четвер, 12 січня.

«Ми прогнозуємо зростання попиту на нафту в Китаї через «повторне відкриття» на рівні близько 1 млн барелів на добу (б/д), яке реалізовуватиметься поступово протягом року», — заявили в банку.

Китай скасував свої суворі заходи боротьби з COVID-19, знявши блокування, знявши карантин і припинивши регулярне тестування.

Тим часом з 5 лютого «Велика сімка» (G7) запровадить граничні ціни на російські нафтопродукти, щоб ще більше скоротити доходи москви від експорту енергоносіїв і її можливості фінансувати своє вторгнення в Україну.

Morgan Stanley прогнозує перебої з постачанням російської нафти на рівні «1 млн барелів на добу порівняно з поточними рівнями» через цінові обмеження.

Банк Barclays заявив раніше, що погіршення світової виробничої активності може створити ризик зниження його поточного прогнозу ціни Brent на рівні $98 за барель на 2023 рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти